fbpx
21.8 C
София

Internet Archive ще съхранява класическите Flash творения, за да не се изгубят във времето

Най-четени

Големите технологични играчи вече явно и категорично се дистанцираха от Flash технологията. Другите планират да го направят много скоро. Краят на платформата по начина, по който я познаваме, е предизвестен от години.

За да не се изгубят спомените, които Flash е създал за милиони хора, от Internet Archive ще се опитат да съхранят класиката

Това ще стане с добавянето на поддръжка за Flash в тяхната Emularity система. Това ще позволи на потребителя да възпроизвежда флаш файлове в браузъра си, така както би се случило, ако има инсталиран плъгин за това.

Към момента на писането, те ръчно са събрали 1000 от най-добрите творения на Flash, за да запазят спомена за това, което ни носеше формата дълги години.

От организацията използват емулатор за Flash на име Ruffle, който в момента се разработва именно за нуждите на архивирането. Към момента емулаторът не е на 100% съвместим с всичко, но огромна част съдържанието се възпроизвежда гладко и точно.

Flash се превърна във водеща платформа за артисти, създатели на уеб съдържание и малки студия в края на 90-те години и в първите години след 2000-та. Платформата стана много популярна, защото се използва лесно. Нещата започнаха да се развиват не толкова положително след 2005-та, когато Adobe придоби Flash. Бяха направени някои сериозни промени в платформата.

Имаше неприятности с обратната съвместимост, както и големи притеснения за сигурността. Не беше далеч момента, в който големи компании ще заклеймят Flash. Една такава е Apple със Стийв Джобс, който не позволи Flash съдържание да се възпроизвежда на iPhone. Поредица от подобни ходове в един момент даде инерция за създаване на алтернатива  – HTML5.

През 2011 година Adobe се предаде и обяви, че няма да разработва Flash за мобилни устройства от този момент нататък. Това беше сигналът, който технологичната общност разчете като добър момент да се отдръпне от технологията.

Крайната дата, на която Adobe ще дръпне шалтера на Flash e 31 декември, 2020 година. Хич не остава много. След тази дата ще се спре всякаква поддръжка под формата на обновления по сигурността, нови функционалности и каквото и да било друго. Всички страници за изтегляне на различните версии на софтуера ще бъдат свалени. Препоръката на Adobe към всички потребители е да изтрият Adobe Flash инсталациите от своите устройства преди посочената дата. И най-вече да не теглят софтуер и плъгини за Flash от трети лица, защото могат да съдържат малуер.

След тази дата, освен на споменатия HTML5, ние ще разчитаме и на други отворени стандарти като WebGL и WebAssembly. Всички основни разработчици на браузъри вече са интегрирали тези стандарти в софтуера си.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини