iOS изстрелва Objective-C на 3-то място

0
15

iPhone бе пуснат в продажба и започна да се намества на пазара за мобилни телефони. С него се появи и App Store, а с това и бързото развитие на бизнеса с приложения. Ето затова езика Objective-C прави огромен скок за периода от 2009-та година до сега и делът от пазара на езика е по-висок от делът на език като С++.

Езикът Objective-C се използва от разработчиците на приложения за iOS, които досега са депозирали над 650 000 приложения в магазина за приложения на Apple. Самият език е пуснат в употреба през 1983-та, но получава повече внимание чак след като NeXT го лицензира за своята операционна система, която по-късно се превърна в Mac OS. Но и това не носи толкова сериозна популярност на езика. До 2009-та. Тогава делът му е бил около процент, но това се променя със започването на разработка на приложения за iOS.

Objective-C не се бори директно с други езици, като С++, защото се използва основно за разработката на мобилни приложения, докато със С++ се изграждат по-сериозни и сложни програми. Все пак е интересно да се види как се променя програмния пейзаж в последните години. Отдолу можете да видите графика, направена по индекс на TIOBЕ.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари