iOS 14 най-сетне разрешава на потребителите да променят приложения по подразбиране

3
645

Apple най-накрая дава възможност на потребителите на iPhone да променят основните приложения по подразбиране за уеб браузър и имейл клиент в последната актуализация на iOS 14.

От известно време потребителите на iOS искат да имат възможност да променят уеб браузъра си по подразбиране от Safari с друг и стандартното приложение Mail като основен имейл клиент. Мобилната операционна система на Google Android позволява на потребителите това още от самото си начало, а от тази есен, с пускането и актуализирането до iOS 14, потребителите на Apple най-накрая също ще могат да се възползват от тази възможност.

В момента, когато щракнете върху връзка в приложение, тя винаги се отваря в браузъра Safari, дори ако не го харесвате и не желаете да го използвате, като към момента нямате никаква възможност да промените това. Можете да отваряте връзки и в други браузъри като Google Chrome, ако ги предпочитате, но за целта ще ви се наложи да копирате адреса на връзката, да го поставите в адресната лента на браузъра и след това да заредите страницата – далеч не е толкова бързо и лесно, колкото просто да кликнете върху линка. Същото важи и с приложението за електронна поща на Apple, когато докоснете имейл адрес в уеб страница или другаде.

Приложения но подразбиране

По време на основното представяне в рамките на конференцията WWDC 2020, един от основните слайдове, показани от Apple, разкри, че потребителите ще могат да променят браузъра си по подразбиране и приложенията по подразбиране за електронна поща в iOS 14. Въпреки че това е дългоочаквана от потребителите функция, компанията само споменава за нея в долната част на страницата с официалното представяне на iOS 14, казвайки следното:

„Задайте приложения по подразбиране за имейл и браузър. С Ios 14 можете да зададете приложения от трети страни за основен имейл клиент или уеб браузър за цялата система.“

Една от причините, поради които Apple може да е решила най-накрая да позволи на потребителите да променят своите имейл клиенти и приложения за сърфиране в интернет по подразбиране, се дължи на факта, че компанията е изправена пред голямо антитръстово разследване на предполагаеми монополистични незаконни практики с нейния App Store в Европейския съюз. Като прави собствените си приложения зададени по подразбиране в iOS, компанията затруднява конкурентните услуги да натрупат популярност и потребителска база сред аудиторията на нейната операционна система.

Независимо защо Apple е взела решение сега да въведе тази възможност, голяма част от потребителите на iPhone и iPad с радост ще могат да се възползват от направената промяна от тази есен с пускането на iOS 14.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари