iPad не помогна на Apple да увеличи дела си на пазара на таблетите

0
14

Въпреки пускането на iPad от 4-то поколение и iPad mini, делът на Apple на пазара на таблетите продължава да спада. Това се посочва в резултатите от поредното изследване на IDC.

През 4-тото тримесечие на миналата година на пазара са били доставени 52,5 милиона таблета. Това е рекорден показател – година по-рано са били продадени 29,9 милиона, а през последното тримесечие на миналата година – 30.1 милиона. Първата петорка от най-големите производители изглежда така: Apple, Samsung, Amazon, ASUS, и Barnes & Noble.

Apple е на първо място – през последното тримесечие, компанията е продала 22,9 милиона iPad и iPad mini. През последното тримесечие на 2011 г. са продадени 15,1 милиона таблета (увеличение с 48,1%). Обаче, дори и с пускането на пазара на новия iPad mini – за по-голяма конкуренция с евтините Android-таблети, това не помогна значително на Apple. Преди шест месеца, Apple доминираше на пазара на таблетите с 67%, а през третото тримесечие, делът й е спаднал до 46,4%, а сега той е станал още по-малък – 43,6%.

За разлика от Apple, Samsung се развива много бързо и иска да повтори успеха си, както на пазара на смартфоните. През 4-тото тримесечие, корейският производител е продал 7,9 милиона таблета, което е с 263% повече в сравнение с предходната година (2.2 млн.). Така делът на Samsung за година е нараснал с повече от два пъти – от 7,3 до 15,1%.

Amazon е доставила на пазара 6 милиона таблета и заема почетното трето място. Доставките са нараснали с 26,8%, а пазарният дял е намалял от 15,9% до 11,5%.

Нека да отбележим и успеха на ASUS. Благодарение на сътрудничеството си с Google, и съвместния им проект Nexus 7, доставките на тайванския производител за годината са се увеличили с 402.5% – от 0,6 до 3 милиона устройства. Пазарният дял на производителя се е увеличил от 2 до 5,8%.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари