iPhone ще показва реклами в известията

1
1013

Apple ще позволи на разработчиците на приложения да показват реклами в push известията, стига потребителите да са приели, че се съгласяват да виждат реклами.

Както бе забелязано от портала 9to5Mac, Apple актуализира своите правила и политики на App Store на 4 март с промяна на традиционно строгите си ограничения около push известията. Apple отдавна забранява на приложенията да използват известията като средство за „реклама, промотиране или директен маркетинг“, но изглежда оттук нататък това се променя. Приложенията вече могат да изпращат маркетингови известия, когато „клиентите изрично са избрали да ги получават“. Потребителите ще имат възможност и да се откажат от показването на рекламните известия.

Промяната идва след като през последните две години, от Apple според някои критици, бяха в разрез със собствените си правила и показваха информационни push известия, които бяха възприемани като рекламни съобщения. Тъй като приложенията от трети страни нямат подобна възможност, действията на компанията биха тълкувани като поредния пример за злоупотребяване с монополистичното положение на дружеството, произлязло от контрола и поддръжката на платформата.

Старите политики на Apple бяха изградени по-скоро с добри намерения – никой не иска да бъде обсипван със спам известия, особено с реклами на неща, от които не се интересуват, или push съобщения от новинарски емисии, които са далеч от интересите им, както се случва на потребителите с Android. Но забраната беше създала някои неясности, които изглежда тази нова политика ще бъде в състояние да изясни. Имат ли право търговците на дребно да изпращат push известия от своите приложения на електронните им магазини, за да ви съобщят за намалена цена на следен артикул или нова промоционална кампания? Може ли Amazon да насърчи клиентите си да си купят намален, избран продукт през приложението? Някои от тези известия може да се окажат полезни, като отново контролът върху тях е оставен изцяло в ръцете на потребителя.

Промените

Освен промяната в тази политика, Apple въвежда и някои други промени по платформата. От 9to5Mac казват, че компанията е отредила краен срок, до който трябва да се въведе окончателно задължителното влизане с iCloud акаунт – 30 април. Предполага се, че системата за унифицирано влизане предлага по-сигурна алтернатива на Facebook и Google, които широко се предлагат като единствените бързи начини хората лесно да си направят регистрация в ново приложение, уеб портал или услуга.

От Купертино също така заявяват, че ще разгледат по-внимателно приложенията за запознанства и ще премахва от каталога си услуги, които „не предоставят достатъчно уникално и качествено преживяване“. Сега контролът върху тях ще бъде със същите правила за спам като fart и birp приложенията.

Друго добавено правило забранява приложения, които могат да бъдат „използвани за извършване или опит за извършване на престъпления от всякакъв вид, като помагат на потребителите да избегнат правоприлагането.“

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари