IPv4 адресите са на път да се изчерпат окончателно след около месец, оставяйки внедряването на IPv6 като единственото жизнеспособно решение за растеж на Интернет в дългосрочен план. През октомври RIPE NCC – като организация, отговорна за разпределянето на IP адреси на интернет доставчиците в 76 страни в Европа, Близкия изток и части от Централна Азия, обяви, че разполага само с един милион IPv4 адреси.

Всички адреси, които са възстановени след тази точка, ще бъдат разпределяни чрез списък на чакащите. Но това вероятно ще бъдат само няколко стотин хиляди адреса годишно – далеч по-малко от милионите, които съвременните интернет мрежи и огромните темпове за развитие изискват. На практика това означава увеличен натиск върху мрежовите инструменти, които ще бъдат принудени да разчитат на сложни и скъпи решения, за да обслужват потребителите в свят с по-малко налични адреси.

Цитираната информация означава, че сега е моментът компаниите да направят равносметка на своите IP ресурси и да се уверяват, че техните планове за внедряване на IPv6 постигат напредък.

Ограниченото бъдеще на IPv4

Състоянието на изчерпване на IPv4 адреси съществува от 2012 г., когато NCP на RIPE достигна окончателното си разпределение от Internet Assigned Numbers Authority (IANA), когато и последният IP адрес беше зает. Това изчерпване се очакваше отдавна от техническата общност по света. Така че, въпреки че Интернет няма да колабира внезапно заради недостига, то проблемът все пак оставя сериозни притеснения за много мрежови оператори.

Една трета от общо 4000 анкетирани интернет провайдъри наскоро определиха изчерпването на IPv4 като едно от най-големите три предизвикателства пред техния бизнес, наравно с интернет сигурността и предоставянето на облачни услуги. Над половината мрежи (54 %) заявиха, че се нуждаят от повече IPv4 мрежи в рамките на следващите 2-3 години. Тъй като става все по-трудно да придобиват част от освободените след употреба IPv4 адреси, на мрежите ще им е по-трудно за разширяват своята инфраструктура за бъдещ растеж.

Има ли моментно решение?

Едно от често посочваните решения на мрежовите доставчици е използването на CGNAT, който позволява удължаване на живота на IPv4 адресите, като дава възможност за споделяне на един IP адрес от няколко хиляди устройства. Проблемът e, че CGNAT не може да се мащабира безкрайно. Всеки път, когато се създава нов слой на NAT мрежа, това увеличава сложността и съответно се покачват рисковете за проблеми в мрежата, а когато един CGNAT стане уязвим, това може да засегне хиляди потребители.

Друго широко използвано решение е търговията с IPv4 адреси – покупка и продажбата на адреси, които вече не са необходими на първоначалния собственик. Това обаче е много непредсказуем пазар и цените на IPv4 адресите са обект на обичайните пазарни сили на търсене и предлагане. Тъй като IPv4 става все по-трудна за управление, придържането към статуквото става все по-сложно и скъпо, с всеки изминал ден.

Сега е моментът

С изчерпването на оставащия запас на RIPE NCC, което е точно зад ъгъла, нуждата от мрежите да приемат IPv6 е по-сериозна от всякога. Но преминаването към IPv6 се оказва наистина трудно.

Мрежовите доставчици са свикнали да работят с IPv4 и много от тях могат да възприемат „изчакай и виж какво ще стане“. Това важи особено за мрежите, които смятат, че имат достатъчно IPv4 адреси, които да обслужат нуждите им в близко бъдеще, като по този начин забавят прогреса и неизбежното преминаване към новото поколение IP адреси.

Въпреки че може да изглежда по-лесно да се поддържат IPv4 това ще стане прогресивно по-трудно. Ресурсите на IPv4 са разтегнати почти до краен предел, тъй като интернет компаниите днес свързват 4,5 милиарда потребители по света и близко няколко милиарда повече мобилни устройства, използвайки общо 4,2 милиарда възможни IPv4 адреси, тъй като това е крайният брой комбинации, които технологията поддържа. За разлика от това IPv6 има над 340 трилиона трилиона възможни комбинации, които могат да се използват, което го прави почти безкраен предвид плановете за разширяване на интернет мрежите и достъпността в близките 15 години. Това отваря огромни нови възможности за мрежови конфигурации, ефективност и иновации, да не говорим за намаляване на зависимостта от все по-скъпия и предизвикателен пазар на IPv4.

Но IPv6 не е толкова широко приет, колкото се очакваше, въпреки че темпът на внедряване се е ускорил. Индия и САЩ са преминали на 50% към IPv6 технологии, докато Германия, Франция и Великобритания са постигнали съответно 40%, 35% и 31 %. Интересното е, че страните с напреднала икономика като Норвегия, Швеция и Дания имат степен на приемане под 15%, докато развиващите се икономики като Виетнам, Бразилия, Тайланд и Мексико имат много по-високи цифри на приемане – съответно 38%, 30%, 29% и 28%.

Мобилен растеж

Този растеж се ръководи най-вече от доставчиците в сектора на телекомуникационните услуги. Мрежата T-Mobile в САЩ управлява колосалните 91% от трафика си през IPv6, което е чудесно. Що се отнася до доставчиците на съдържание, Facebook използва IPv6 само вътрешно, като крайното свързване до потребителите се осъществява чрез IPv4 тунели. Google, LinkedIn и Netflix могат да мигрират изцяло към IPv6. Всички приложения на iPhone в AppStore трябва да бъдат съвместими с IPv6. В световен мащаб, само около 25-30% от най-популярните 1000 уеб сайта са преминали към използването на IPv6.

Изчерпването на IPv4 би трябвало да даде тласък на приемането на IPv6, но все пак нещата не са крайно обречени. Във всеки случай, да не се прави никакъв ход и да се бездейства е рисковано и недалновидно за мрежовия бизнес. Възприемането на иновациите, ефективността и гъвкавостта на IPv6, сега е най-добрият начин да се даде възможност за растеж на интернет, тъй като следващият милиард потребители и технологиите от следващо поколение идват онлайн.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари