IRC: новия коронавирус ще убие най-малко 3,2 милиона души в бедните страни

1
527

Международният спасителен комитет (International Rescue Committee, IRC) публикува своите нови оценки за въздействието на пандемията от COVID-19 върху най-бедните страни в света. В някои от тях, като например Судан, има само 4 апарата за командно дишане. Последствията от тази инфекция върху тези държави ще бъде катастрофална – ще бъдат заразени над 1 милиард души, от които 3,2 милиона с летален изход. Това е най-консервативната прогноза.

Според разчетите на специалистите, в 34-те най-бедни и най-уязвими към новия коронавирус страни ще има над 1 милиард заразени от новия коронавирус, като починалите ще бъдат минимум 3,2 милиона. Това са страни, пострадали от активни военни действия като Сирия и Афганистан, както и преживелите дълбока икономическа криза, като например Венецуела.

Досега основният удар на пандемията бе върху развитите страни – от Китай до САЩ и в Евросъюза. Но бедните държави ще бъдат подложени на кумулативния удар от COVID-19 и хуманитарните кризи.

Особено трагична ще бъде ситуацията в страните, където има големи бежански лагери, като например в Бангладеш. В тези условия инфекцията се разпространява изключително бързо.

Огнищата на COVID-19 в бедните региони ще имат значение за целия свят, предупреждава IRC. Това може да предизвика масов глад и да удвои броя на хората, които гладуват. Към днешен ден това са над 820 милиона души.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари