fbpx
21.8 C
София

IT бизнесът в България с оптимистични прогнози за 2015

Най-четени

ИТ бизнеса опериращ на пазара в България, представен от над 1,000 активни компании с годишни продажби за над 1 милиард лева, очаква ръст между 4 % до 10 % в различните пазарни сегменти за ‘2015 фискална година.

На фона на задаващите се мобилни и облачни решенияв ИТ индустрията, най-голям ръст ИТ компаниите очакват в приходите от услуги, следвани от продажбите на софтуер и консумативи.

По отношение на продуктовите линии фаворити на ИТ фирмите за ръст през ‘2015 година се оказват смартфоните, следвани от ултрабук и лаптоп системите.

B2B клиентите, изненадващо и държавната и общинска администрации (вероятно заради задаващите се местни избори ‘2015) са с най-големи очаквания за повишаване на продажбите на ИТ бизнеса за ‘2015/’14.

На фона на тази оптимистична картина изненадващо идват и прогнозите за ръст на сивия пазар в ИТ бизнеса, като учудващо оценката за не-регламентирания пазар в София се оказва в пъти по-голяма от размера в страната.

ИТ дилърите и риселърите в България, работещи с крайни ИТ клиенти, продължават да са най-недоволни от ценовата политика, лошото поддържане и обслужване, а през последните години и от рекламата и маркетинга на ИТ хардуера и софтуера доставян в страната.

Това показват предварителните резултати от наскоро приключилото национално представително пазарно изследване IT Survey Bulgaria ‘2015, XX ed. провеждано за 20-та поредна година от независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини