IT експертите препоръчват да не се рестартира компютъра след рансъмуер зараза

1
239

Експертите на Symantec препоръчват на жертвите на рансъмуер да използват режима на хибернация, след което да се обърнат към професионалните IT специалисти.

Не се препоръчва рестартиране на компютъра след рансъмуер зараза, понеже при определени обстоятелства ситуацията може сериозно да се влоши. Рестартирането може да доведе до възстановяване на прекъсналия процес на криптиране на потребителските файлове и до потенциална загуба на криптиращите ключове, които в началото се съхраняват в паметта на компютърната система.

Съветът на Symantec към заразените от рансъмуер е да оставят компютъра в хибернация, да го изключат от Глобалната мрежа и да се обърнат към професионални IT специалисти. Изключването на компютъра също е алтернатива, но хибернацията е по-добре, понеже по този начин се запазва копие на паметта, в което повечето рансъмуер зарази записват криптиращите ключове.

Експерти на Symantec проведоха анкета в Станфордския и Нюйоркския университети сред 1180 пълнолетни американци, станали жертва на рансъмуер през последните две години. Анкетата показа, че около 30% от жертвите са решили да рестартират компютъра си като решение за борба с тази инфекция.

Рестартирането и влизането след това в безопасен режим бе нелош начин за борба със старите рансъмуер атаки, но новите версии на тези компютърни вируси действат по друг начин и по този начин ситуацията рязко се влошава, понеже рансъмуерът ще започна отначало своята работа и може да стане невъзможно възстановяването на криптираните файлове.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари