JAIC: Много от продуктите, които разработваме, ще бъдат нови оръжейни системи

0
449

Ръководителят на скандално известния център JAIC на министерството на отбраната на САЩ (центърът за военни ИИ разработки), който ръководеше проекта Maven за анализ на изображенията от безпилотни летателни апарати, потвърди че центърът се занимава с изпитанията на летални военни системи, базирани на ИИ.

През 2018 година Пентагонът сформира своя Единен център по изкуствен интелект (Joint AI Center, JAIC) който има за цел да подготви министерството на отбраната на САЩ за използване на най-новите технологии при извършването на бойни действия. Един от тях – първият летален проект на JAIC вече е на фаза тестване. Подробности не бяха дадени, а директорът на JAIC Нанд Мулчандани каза, че това е тактическа разработка, върху до която човекът има пълен контрол.

Той допълни, че JAIC изцяло се съобразява с директивата 3000.09 и че думата „летален“ не трябва да навежда на асоциации за роботи-убийци и терминатори.

Директива 3000.09 на министерството на отбраната определя правилата за използването на автономни оръжейни системи от военните.

Една от шестте инициативи, от които се ръководи JAIC, е информационната война. В тази област помагат новите технологии за обработка на естествената човешка реч, върху които работят и някои частни компании. Мулчандани подчерта и за огромния отбранителен потенциал на изкуствения интелект в кибербезопасността, както и възможностите за използването на ИИ при нападение.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари