Макар и с все по-разпространеното използване на мобилните устройства и развитието на новите защитни стандарти за авторизация, паролите са все още доминиращ начин за вход в любимите ви сайтове, форуми, различни услуги и електронни пощи. В същото време, не спираме да слушаме за пробиви, кой от кой по-голям и сериозен, с десетки хиляди и милиони откраднати записи за вписване. Компаниите, които трябва да пазят информацията ни сякаш така и не си вземат бележка от поредния сполетял ги инцидент, речниците с пароли на хакерите постоянно се увеличават, а много хора не престават да използват една и съща двойка име и парола за няколко сайта. Общо взето, най-добрите съвети на специалистите по сигурност: използването на сложни и трудни за отгатване пароли, редовната им смяна и използването на двуфакторна защита, където това е възможно, просто не се спазват.

Според наскоро изнесено проучване от страна на компанията за информационна сигурност и интернет защита Kaspersky, повече от четири от всеки петима души измислят сами паролите си, докато 54% не знаят как да проверят дали записите им за вписване са изтекли или откраднати. Данните идват от проучването „Защита на дигиталната поверителност: преход на личната защита към следващото ниво“ на Kaspersky, което подчертава нуждата от по-добри начини за съхранение на паролите във време, в което хората използват все повече и повече онлайн акаунти.

В конкретното проучване, 55% от анкетираните споделят, че могат да си спомнят всичките си пароли, което предполага, че те не са достатъчно сложни и уникални.

„Потребителите могат да следят за разпространението на личните им данни, в това число и паролите им, които може да са станали публично достояние“, обяснява завеждащия отдела за потребителски продуктов маркетинг към Kaspersky Марина Титова. „И тук не става дума за това просто да са нащрек. Това позволява на хората да предприемат нужното действие, за да намалят всеки риск от навлизане в личното им пространство – заедно с всички произтичащи от това последствия“.

Освен гореизброените няколко съвета, за справяне с бремето на използването на сложни и уникални пароли, може да ползвате мениджъри на пароли – лесни за управление програми за генериране и съхранение на вашите акаунти, които идват в офлайн и онлайн вариант. Ако решите да се доверите на браузъра си, не забравяйте да поставите главна парола, така че даже и компютъра ви да попадне в неподходящи ръце, те да не могат да бъдат достигнати. Самите браузъри вече предлагат допълнителна защита, като както Google Chrome, така и Mozilla Firefox могат да ви уведомят, ако използвате една и съща парола за даден сайт, както и да ви кажат, ако имейла или паролата ви са станали част от някой пробив.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари