Kaspersky: Не плащайте откуп за криптираните ви данни

0
39

Рансъмуер заплахите продължават да тровят живота на интернет потребителите. Решение на проблема няма и надали ще има в скоро време. Единственият сигурен начин да се избегне щетата, нанесена от криптовирусните заплахи е честото архивиране на данни. А ако потребителят няма изготвен архив? Трябва да плаща откуп, за да получи достъп до информацията си пак, нали? Не и според хората от Kaspersky Lab. Според тях плащането не е изход. Това, което трябва да се направи е единствено да се информират властите за това.

Според изследване, проведено от американския клон на компанията 20% от жертвите на рансъмуер атаки, така и не са получили декриптиращ ключ, макар и да са платили искания откуп. Освен това, в глобален план повече от една трета (36%) са избрали именно плащането на пари на киберпрестъпниците. Почти всеки пети (17%) интернет потребител се е сблъскал с рансъмуер атака, като шест процента от тях са се оказали със заключени файлове. Независимо обаче от разпространението на този тип заплахи, почти една трета (24%) от интернет потребителите не са наясно със заплахата от рансъмуер атаките.

„Ние призоваваме всички жертви на рансъмуер заплахи, независимо дали говорим за единични потребители или организации, да не плащат исканите от тях суми„, споделя Андрей Мочола от Kaspersky Lab. „Ако го направите, вие подкрепяте криминалния бизнес и както показва и изследването ни, няма гаранция, че плащайки откупа, вие ще получите достъп до криптираната ви информация“. Това, което е важно, според него е засегнатата страна да алармира своевременно органите.

Киберпрестъпните групи, които разпространяват криптовируси нерядко биват залавяни, а с тях и компютърното оборудване с помощта, на което те осъществяват действията си. Така, вече има публикувани някои инструменти за декриптиране на заключените данни от единични заплахи. Това, което може да направите, ако случайно сте забравили да архивирате данните си е да се обърнете за помощ към специалисти или специализирани ресурси, като NoMoreRansomware, на който биват качвани популярни декриптиращи инструменти. Най-доброто решение засега обаче си остава архивирането на данни. В Интернет има достатъчно безплатни или евтини решения за правене на бекъп, от които е добре да се възползвате. Не забравяйте да поддържате софтуера на системата си винаги обновен и да имате инсталирано антивирусно решение. А ако пък искате да решите по-радикално проблема, винаги има надеждни и удобни решения за това.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за