Kaspersky обвинява Microsoft в нечестни бизнес практики

3
37

Руската компания, предоставяща услуги и продукти за информационна и интернет сигурност Kaspersky Lab обвини официално Microsoft в опит за налагане на монополно положение във връзка с антивирусната програма на американската компания Windows Defender. Kaspersky са внесли иск в руската Федерална антимонополна служба, които вече са завели дело към Microsoft по въпросните обвинения.

Според Kaspersky, Microsoft използва Windows Defender, за да блокира нормалното функциониране на конкурентни продукти за защита. Компанията твърди, че Microsoft умишлено не предоставят достатъчно време на външните разработчици на антивирусни продукти, за да ги направят съвместими с последните версии на Windows 10. Kaspersky заявяват, че американската компания е съкратила тестовия прозорец от два месеца в Windows 7 и 8, на едва шест дни в Windows 10. Една от причините за това, коментират от CSO.com.au, може да се крие в това, че Microsoft започна да доставя нови билдове към Windows 10 по-често, отколкото правеше това за миналите версии на операционната система. Компанията представи т.нар. „бавни“ и „бързи“ доставки за тестване новите завършени билдове, които възнамерява да доставя на месечна база. Независимо от причината, в резултат на промените продуктите на руската компания често се оказват несъвместими със системата и представя грешки. Когато потребителят обнови системата си, Windows деактивира антивирусния продукт и активира повторно Windows Defender, твърдят от Kaspersky. На действията на Microsoft обърна внимание и лично Евгени Касперски, създател на Kaspersky Lab и изпълнителен директор на компанията. Той публикува пространна публикация в блога си, в която разглежда и други съмнителни практики на Microsoft. Така например, когато потребителят е избрал да инсталира външен за Windows антивирусен продукт, главният прозорец на Windows Defender изскача с предупреждение, че програмата е изключена и приканва потребителят да я включи. Когато го направи обаче, Windows деактивира програмата за защита, идваща от външния разработчик. Лошото е, че всъщност Windows прикрива това, че антивирусната програма е деактивирана и ако потребителят не се занимае да се ровичка в настройки и прозорци, той не разбира това. Касперски твърди, че Windows и не предупреждава потребителя, когато лиценза за външната програма е изтекъл, което го поставя в риск.

CSO предава, че руската компания възнамерява да се обърне за помощ и към европейските институции.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Чиче
Чиче

Именно затова си работя с 8.1, забранил съм му телеметричните ъпдейти, забранил съм му Дефендъра, и няма от какво да се оплача. Тези, които са избрали 10, са достатъчно малоумни по презумпция, за да не изберат Kaspersky.

Илиян
Илиян

За съжаление някой нови приложения за да работят изисква Windows 10. За да си го настроиш както трябва отнема около 1 ден.

Тролчо
Тролчо

За това мигрираш към Мак и нямаш проблеми 😀