Kaspersky Lab: една доза ваксина срещу COVID-19 се продава в даркнет средно за $500

0
818

Специалистите на Kaspersky Lab разгледаха 15 интернет площадки в даркнет и откриха многобройни обяви за продажби на трите вида патентовани ваксини срещу новия коронавирус – Pfizer/BioNTech, AstraZeneca и Moderna, както и други ваксини, които не са патентовани. Цената на едната доза, необходима за един човек, варира от $250 до $1200 и средно е на ниво от около $500.

Според тази информация, обявите за COVID-19 ваксини идват предимно от Франция, Германия, Великобритания и САЩ. Комуникацията се осъществява с помощта на защитени месинджъри с функция за премахване на съобщенията след задействането на вграден таймер. Заплащането става предимно в биткойни. Според анализа на транзакциите, направен от Kaspersky Lab, има немалко обяви, авторите на които вече са направили от 100 до 500 продажби от подобен род.

И още, на черния интернет пазар се продават и фалшиви сертификати за вече направени ваксинации. Така например, съответният европейски документ струва около 20-25 щатски долара. Освен това, някои държави изискват специален документ, че конкретният човек не е болен от COVID-19, като този документ е необходим за влизане в офиса, за излизане в отпуск или командировка. Този документ също се фалшифицира и е най-евтин от всичко предлагано.

Няма как да се разбере дали купувачите наистина получават обявената в даркнет ваксина, но под някои обяви има немалък брой положителни отзиви. Това не е невъзможно, понеже в болниците от целия свят при отварянето на опаковките с ваксини често пъти остават неизползвани дози. Разбира се, няма никаква гаранция, че получената чрез даркнет ваксина е правилно съхранявана.

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари