Kaspersky Lab мести главната си инфраструктура в Швейцария

2
576
Kaspersky Lab обяви, че ще премести ключови свои системи от Русия в Швейцария, като част от инициативата си по прозрачност.

Както вече ви съобщихме, холандското правителство обяви тези дни, че възнамерява да премахне софтуера на руската компания от своите правителствени системи. Ходът на Амстердам е сходен с този на Вашингтон, Лондон и Рига, които обявиха неофициална война на Kaspersky Lab, заради предполагаеми връзки с руските тайни служби. Kaspersky Lab е лидер в антивирусният сегмент с безспорна репутация в залавянето на зловреден код, но явно полъха на вехто от едни други времена, когато се водеше Студената война се завръща.

Руската компания и лично нейният основател и изпълнителен директор Евгени Касперски нееднократно отричаха обвиненията, за които все още няма представено доказателство. Компанията предложи да бъде направена инспекция на ключови компоненти от мрежата ѝ и изходния код на нейните продукти, но американската страна явно не прояви интерес и това принуди Kaspersky Lab да заведат дело срещу Вашингтон в американски съд за уронване на престижа на популярната програма за защита.

Междувременно, компанията стартира и програма за глобална прозрачност с цел да бъде оневинена и да покаже, че не върши нищо нередно. Именно като част от тази инициатива идва и анонса ѝ, че планира пренасянето на ключовата си инфраструктура от Русия в Швейцария.

„Новите мерки обхващат процесите по съхранение на информация и обработката ѝ за редица региони, релокацията на центъра за асемблиране на софтуер и откриването първия ни Център за прозрачност, който ще се намира в Цюрих“, пишат от компанията. Става дума за повечето региони, обслужвани от Kaspersky, както и изграждането на антивирусните сигнатури. В споменатия център компанията ще предложи кода на своите продукти за външен анализ. Освен това, от края на тази година, продуктите антивирусните бази данни ще започнат да се асемблират и подписват цифрово в Швейцария преди да бъдат публикувани към крайните потребители по света.

„Ние засичаме и премахваме всяка една зловредна програма, независимо от нейния източник или цел. Швейцария има известна и дълга история на неутралитет. Ние също така ценим високо гъвкавия подход на местното законодателство по опазване на данните“, споделят Kaspersky.

С въпросните мерки, компанията предприема усилие, което е насочено не само към взетите от САЩ мерки към тях, но и цели да отговори на притеснения, свързани с днешното доверие в IT компаниите на глобално ниво, подчертават те.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари