Според публикация в американско издание, Kaspersky Lab са оказали помощ в разкриването на човека, който години наред краде информация от американските шпиони в качеството си на служител на агенцията.

По данни на Politico, които се позовават на свои собствени източници, руската компания е оказала решаващо съдействие в разкриването на самоличността на Хауърд Мартин, същият човек, който според информация на същото издание е обвинен официално от американски съд в незаконно притежание на високо класифицирана информация.

„Това е изключително иронично обстоятелство – че хората, които работят в Kaspersky Lab, същите, които вече попаднаха в полезрението на американското разузнаване, са разкрили пред тях факта за съществуването на този проблем“, коментира пред Politico бившият главен юридически съветник на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) Стюърт Бейкър. Що се отнася до Kaspersky, то от компанията са отказали да коментират ситуацията в настоящия момент.

Мартин е арестуван през 2016, няколко дни, след като мистериозната хакерска групировка с името Shadow Brokers започват да публикуват архиви с кибероръжия на американските шпиони. По това време нямаше официална информация как те са се сдобили с тях. С помощта на два от изтеклите експлойти бяха осъществени масирани атаки по цял свят с рансъмуера, известен под името WannaCry, както и разрушителния код NotPetya.

През лятото на тази година се очаква Мартин да бъде изправен официално пред съда, като ще му бъде търсена отговорност по 20 обвинения. Бъде ли намерен за виновен го грозят много години в затвора.

Според материала в Politico, не разследване на АНС, а именно информация, подадена им от специалистите от руската компания е довело до уличаването на Мартин.

Медията предава, че малко преди Shadow Brokers да започнат с действията си, Мартин изпраща лични съобщения в Twitter на изследователи от руската компания от акаунт с псевдонима HAL999999999. Той споделя, че има ценна информация и иска да се срещне лично със създателя на Kaspersky Евгени Касперски. Няколко дни по-късно, той изпраща още няколко съобщения, които съдържат послание, свързано с филма за Джейсън Борн и финалните кадри на Inception. Когато обаче специалистите се опитали да се свържат обратно с него, той ги блокирал. Няколко дена по-късно, те направили свое собствено проучване в Интернет, което ги отвело до истинската самоличност на Мартин. Тогава представител на компанията се свързал с хора от АНС и предложили да проучат въпроса. Именно това и довело до ареста на Мартин. Вашингтон обаче все още не е признал за подобен принос на Kaspersky, а обвиненията, че компанията работи в тясно сътрудничество с руското разузнаване, не са смъкнати.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари