Kaspersky Lab представи изборна платформа на основата на блокчейн

2
745

Може и на някой да прозвучи иронично с оглед последните събития, разиграващи се между Кремъл и Вашингтон, но тази седмица руската компания Kaspersky Lab представи своя последен голям продукт: Polys, изборна платформа, базираща се на блокчейн технологията. Цел на Polys е провеждането на електронно гласуване по защитен и сигурен начин.

Днес медиите основно акцентират на биткойна и йо-йо флуктациите на цената му, но множество компании и банкови институции обръщат внимание на технологията зад биткойн революцията – блокчейнът. Описвана често като дистрибутирана счетоводна книга, блокчейнът предоставя възможността за прозрачни транзакции, защитени от силата на математиката (криптографията), чиито записи не могат да бъдат променяни, веднъж вписани в нея. Голямото предимство на публичните блокчейни е липсата на централизиран медиатор при осъществяване на транзакциите. Именно прозрачността на осъществяваните транзакции и зависимостта от верификация на всеки блок от предишния и нуждата от консенсус, всичко това осъществявано по криптографски защитен начин прави блокчейна привлекателен за организации от разнороден характер – от стартъпи от FinTech спектъра, компании по сигурност, IoT, та даже екологични организации, за пренос на енергодоставки, търговски компании, желаещи по-добра видимост и проследяване на доставките по цялата продуктова верига и др.

Именно, като транзакции ще бъдат вписвани гласуванията в Polys и блокчейнът ще е видим за всички участници в гласуването. Всеки блок ще представлява цифрова репрезентация от сбора на гласа, самоличността на гласуващия, метаданни, като устройството, от които е гласувано, местоположение и др. – уникална сума, която не може да бъде подправена или изтрита от блокчейна. Всяка една такава транзакция ще е допълнително защитена с криптоключ, с който гласуващия ще може да свери данните, сравнявайки го с частния си ключ. Polys е експериментален продукт на Kaspersky Lab Business Incubator и цели разработката на продукти за индустрии, в които сигурността и безопасността играят централно значение.

Kaspersky Lab създава Polysс помощта на Etherium, блокчейн протокол, изграден с цел обезпечаването на сключването на смарт договори, сделки, които биват приключвани при изпълнението на зададени предварително критерии. „Блокчейнът бива все по-често интегриран в широк спектър от индустрии и ние сме убедени, че децентрализирането на процедурата по гласуване ще обезпечи един честен процес и ще създаде високо ниво на доверие в системата“, споделя Юта Щайнер, един от хората, работещи по проекта.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари