Рансъмуерът Jaff бе засечен от специалистите по информационна безопасност още в средата на месец май тази година, но остана почти незабелязан, понеже вниманието на всички бе приковано върху масираната атака на WannaCry.

Този рансъмуер е характерен с твърде неприятната за пострадалите цена на откупа – за декриптирането на информацията е необходимо да се заплатят 1,79 биткойна или около $4000 по текущия курс, което значително превишава откупа искан от другите подобни компютърни вируси ($500-$1000).

Сега вече на жертвите на този коварен рансъмуер не се налага да плащат за да спасят своята информация. Специалистите на Kaspersky Lab откриха някаква уязвимост в алгоритъма на компютърния вирус, която даде възможност за създаването на ефикасен декриптор. Не се уточнява каква точно е тази уязвимост в кода на вируса.

Потребителите, които са имали лошия късмет да се заразят с Jaff и техните файлове са били криптирани и са получили разширения .jaff, .wlu и .sVn, могат да се възползват от безплатната програма RakhniDecryptor и да спасят своята информация. Възможността за декриптиране на Jaff бе добавена и в RakhniDecryptor 1.21.2.1. И двата инструмента без проблем се справят с всички версии на рансъмуера Jaff. Списъкът с помощните програми на Kaspersky Lab за декриптиране на файловете, пострадали от рансъмуер, могат да бъдат разгледани в сайта No Ransom.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари