fbpx
7.2 C
София

KasperskyLab: За цената на дигиталната амнезия

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Т
ози месец известната компания за доставяне на решения и услуги в областта на информационната и интернет сигурност KasperskyLab публикува резултатите на любопитно изследване, разглеждащо един социален феномен на съвремието ни, изхождащ от появата на Интернет, Google и модерните мобилни устройства. И макар, разбира се проучването да цели да ни напомни важността от обезпечаване на защитата на данните ни, изследването хвърля светлина върху проблеми, над който не много от нас се замислят в ежедневието си.
Става дума за т.нар. „дигитална амнезия“ – феномен, породен от достъпността до информация и мобилните технология, и начина, по който имаме навика днес да заучаваме и запомняме факти от действителността. Колко от вас си спомнят телефонния номер на най-близките ви? Колко от вас в последните години са използвали традиционен начин за получаването на искана от вас информация, разтваряйки книга или книжен справочник, и колко от нас сме се опитвали да запомним цялата тази информация? А защо да го правим? Нали тя е на телефона ни, някои от вас ще кажат.

В днешния хиперсвързан свят, споделят Kaspersky, разполагаме с прекалено много информация, която е нужно да помним: логин данни – имена и пароли, събития от календара ни, PIN кодове, адреси – електронни и физически, и още други неща. Но не ни трябва да ги запомняме всъщност, нали? Имаме си мобилните устройства, и всъщност именно благодарение на дигиталните технологии, ние не се страхуваме, че ще забравим тази информация. Специалистите привеждат изследвания на учени, според които човек, записващ си информация го прави, за да я забрави (нещо, с което вероятно някои от нас няма да се съгласят – за някои това е начин да запомнят по-добре). Забравянето всъщност, не е нещо, което трябва да ни притеснява, споделят същите тези специалисти. Всъщност мозъкът има капацитет по отношение на обема на съхраняваната информация, до която може да получим бърз достъп.

Според доклада на KasperskyLab, много хора биха се разстроили изключително много, ако мобилното им устройство бъде изгубено или откраднато. Всъщност, една от четири жени (44%) и същият процент младежи на възраст от 16 до 24 г.заявяват, че ще се натъжат много в подобни случаи, тъй като в устройствата са съхранили спомени, които те смятат, че никога няма да могат да върнат. Повече от половината анкетирани младежи (53%) споделят, че смартфона им съхранява почти всичко, което им трябва да знаят или да си спомнят.

Цели 91% от анкетираните американци споделят, че зависимостта им от тяхното мобилно устройство е толкова голяма, че за тях устройството е продължение на ума им. 79% от европейците пък заявяват, че използват Интернет като основен справочник за намиране на информация.

В същото време едва една четвърт обезпечават информацията си на тези устройства с допълнителна защита. Горе-долу толкова всъщност се грижат за безопасността на данните си.

Специалистите от KasperskyLab са изготвили и специална анкета, която адресира влиянието на мобилните технологии върху нас и дигиталната амнезия, които ни причиняват. Може да я попълните тук (англ.) и да се убедите имат ли право авторите на проучването или не.

Повече за откритията на KasperskyLab може да откриете в пълния текст на доклада им тук (pdf).

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
housetime
housetime
6 години

Добра статия! Кара те да се замислиш за някои неща.

Ето моя резултат:
Great job! You performed better than the majority of respondents. You are not the type of person who substitutes their head for their smartphone, and you acknowledge that personal information is too valuable to fully entrust it to a smartphone. Keep up the good work!

Нови ревюта

Подобни новини