Kodak ще подаде заявление за обявяване в несъстоятелност

0
22

През следващите няколко седмици компанията Eastman Kodak ще подаде молба за защита от кредитори съгласно Глава 11 от Единния търговски кодекс на САЩ, или, иначе казано, ще обяви фалит. Това съобщени вестник The Wall Street Journal, позовавайки се на няколко анонимни свои източници.

Според вестника, ръководството на фирмата все още има шанс да избегне процедурата по обявяване на фалит, но въпреки това в Kodak вече са започнали да се подготвят за работа под закрилата на Глава 11. В частност, компанията води преговори с няколко банки за финансиране на операции, докато е в състояние на фалит. Най-вероятно, пише The Wall Street Journal, официалното обявяване в несъстоятелност ще се състои в началото на февруари. От Kodak засега отказват да коментират тази информация.

Под защитата на Глава 11 компанията ще може да работи и да изпълнява своите задължения пред клиентите си. WSJ отбелязва, че Kodak възнамерява да се съсредоточи върху продажбата на 1100 от своите патенти, което автоматично поставя под въпрос бъдещето на компанията, в която работят 19 хиляди души.

От няколко години Kodak е губеща компания, поради което цената на акциите й на фондовата борса постоянно спада. През изминалата година стойността им се понижи с повече от 91 на сто, а само на 4 януари спадна с 28%. Това се случи, след като WSJ съобщи за предполагаемия банкрут на Kodak.

Слуховете за финансови затруднения на компанията започнаха да се носят още в края на 2011 година. През октомври беше обявено, че Kodak се опитва да привлече екстрено финансиране в размер на 900 милиона долара.

През осемдесетте години на миналия век компанията Kodak беше един от водещите производители на фотографски филми и фотоапарати. Освен това, Kodak е компанията, която още през 1975 година изобрети цифровия фотоапарат, но така и не успя да реализира големи печалби от него. След като цифровите апарати започнаха масово да изместват лентовите, пазарният дял на Kodak започна да спада. Цената на акциите на компанията достигна своя максимум от повече от 92 долара през 1997 година. В момента стойността на ценните книжа на Kodak възлиза на 47 цента за акция.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари