Lavabit представи нов протокол за защитена имейл комуникация

0
66

Разработчикът зад Lavabit, услугата, предлагаща защитена имейл комуникация, използвана и от Едуард Сноудън, за да скрие кореспонденцията си, ще публикува в открит вид нов имейл стандарт, използващ криптиране от точка до точка (end-to-end). Очаква се стандартът Dark Internet Mail Environment (DIME) да бъде публикуван в GitHub, заедно със свързаната с него сървърна мейл програма. Това съобщи лично основателят на Lavabit Ладар Левисон.

DIME ще може да работи с различни доставчици на услуги, като Левинсон обещава той да е „достатъчно гъвкав, за да позволи на потребителите да използват своя имейл доставчик без да им е нужна докторска степен по криптография“.

Заедно с този анонс, Левинсон съобщи, че Lavabit се завръща. Припомняме, че имейл услугата беше закрита през 2013г., когато разследващите случая на Сноудън изискаха от Левинсон да предостави пълен достъп до данните на потребителите на услугата, заедно с частните им ключове. Той обаче отказа да го направи и закри Lavabit. „Избирам свободата. Доста неща се промениха от взетото от мен решение. За съжаление малко в нашия пост-Сноудън свят“, написа вчера Левинсон. „Днес ние стартираме ново пътуване към свободата и представяме следващото поколение в областта на защитата и конфиденциалността“.

Новия Lavabit идва с вградена поддръжка на DIME, като освен основния текст, криптозащита получават и метаданните тук, като предмет на писмото, адреса и името на изпращащия и на получаващия.

Lavabit ще предлага три режима на работа: надежден (Trustful), предпазлив (Cautious) и параноичен (Paranoid).


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари