fbpx
7.4 C
София

Lavabit събра $ 100 хил. за съдебна битка с американското правителство

Най-четени

Собственикът на пощенската услуга Lavabit, която е използвал бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън, е успял да събере сто хиляди долара за предстоящата съдебна битка с американските власти, съобщава телевизионният канал RT.

По думите на Лейдар Левисон, в случай на победа в съда той ще може отново да пусне в действие сайта, чието създаване му е отнело десет години и който беше принуден да закрие временно в началото на текущия месец. Левисон отказва да оповести причините, довели до преустановяването на работата на услугата, тъй като властите може да сметнат тяхното оповестяване за престъпление срещу американските граждани.

В пресата в САЩ циркулират слухове, според които собственикът на Lavabit е получил искането за закриване на услугата от NSA. Действащото в САЩ законодателство позволява на структурите, отговарящи за националната сигурност, да изискват необходимата им информация директно от компаниите, а не чрез съда, каквато е обичайната практика. При това самите компании нямат правото да откажат на агенциите нейното предоставяне, нито могат да съобщят на трета страна за полученото искане.

За съдебния иск на собственика на Lavabit е известно само, че той е бил подаден в Четвърти окръжен апелативен съд. Засега Левисон не съобщава нищо относно включените в него искания, нито датата на подаването му или възможните срокове за неговото разглеждане. По-рано, обяснявайки отказа си да коментира спирането на работата на сайта, той заяви, че настоящите закони на САЩ противоречат на Първата поправка на Конституцията, гарантираща на гражданите свобода на словото, и обеща да оспори редица закони в съда.

Услугата Lavabit стартира през 2004 година. Тя поддържа криптиране на писмата преди изпращането им и забранява анализа на тяхното съдъжание от лице, различно от адресата. Бившият служител на NSA Едуард Сноудън, издирван от американските власти за разкриване на информация за секретната програма за следене на интернет-потребителите, е използвал Lavabit за осъществяване на кореспонденция с правозащитници. Когато Сноудън остана без паспорт в транзитната зона на летище „Шереметиево“ в Москва, той успя да организира там пресконференция с помощта именно на Lavabit.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини