fbpx
24.8 C
София

Изглежда, че Lemon8 е резервният план на TikTok за САЩ, приложението влезе в Топ 10 на американския App Store

Най-четени

Докато американските законодатели продължават с плановете си за забрана или принудителна продажба на TikTok, китайската компания майка на приложението ByteDance вкара друга своя социална платформа в топ класациите на американския Apple App Store. Притежаваното от ByteDance приложение Lemon8, съперник на Instagram, което се описва като „лайфстайл общност“, влезе в понеделник в Топ 10 на американския App Store, като стана приложение №10 в общото класиране, както за приложения, така и за игри. Към вчера то е класирано на 9-то място в класацията за най-добрите приложения на App Store, с изключение на игрите.

Това е драматична промяна за малко известното приложение, която сочи, че усилията за привличане на платени потребители са довели до този скок. До вчера приложението Lemon8 никога преди това не се беше класирало в класацията Топ 200 на най-добрите приложения в САЩ, според данни на магазина за приложения, предоставени на TechCrunch от data.ai.

Фирмата потвърждава, че такъв бърз преход от некласирано приложение до №9 сред най-добрите безплатни приложения в САЩ – преди YouTube, WhatsApp, Gmail и Facebook – предполага „значителен“ и „скорошен“ натиск за набиране на потребители от страна на издателя на приложението. За съжаление, тъй като приложението е толкова ново в топ класациите на App Store, фирмите за анализ на приложения от трети страни все още не разполагат с точни данни за инсталациите на Lemon8 в САЩ или за това как се е променил броя на тези инсталации през последните няколко дни.

Като се има предвид, че приложението е пуснато на световния пазар още през март 2020 година, най-вероятно е то да е било тихо пуснато в App Store в САЩ, но само с цел тестване. След това, някъде през последните няколко дни, то е било пуснато по-„официално“, което означава, че е било придружено от този очевидно значителен разход за платени реклами за откриване или инсталиране на приложения.

По данни на доставчика на информация за приложения Apptopia, Lemon8 е дебютирал в iOS и Android през март 2020 гoдина и оттогава е натрупал 16 милиона изтегляния в световен мащаб, като Япония е неговият водещ пазар, на който се падат 38% от всички инсталации. Макар че фирмата не разполага и с данни за инсталиранията в САЩ, тя успя да изчисли, че в момента приложението има 4,25 милиона активни потребители месечно.

Apptopia отбеляза, че все още не е видяла Lemon8 да е харчил за платено търсене в App Store или Google Play, но предупреди, че може да има платени кампании за инсталиране, които просто още не са попълнени в системата му, или разходи, които са в мрежи, за които няма представа.

Въпреки това се смята, че ByteDance може просто да използва един от собствените си канали, за да стимулира инсталирането на приложението: TikTok.

В TikTok редица създатели наскоро започнаха да публикуват за Lemon8, като само за последните 24 часа се появиха много нови видеоклипове. Обезпокоително е, че много от техните отзиви са изключително положителни, но не са отбелязани като спонсорирано съдържание.

Докато някои го хвалят, други създатели са по-подозрителни към внезапния интерес на общността на TikTok към новото приложение. Александреа Брумфийлд размишлява:

„Конспирация ли е това, че видях толкова много от тези видеоклипове (за Lemon8) един след друг, когато в момента в новините се говори за забраната на TikTok?“

Опасенията ѝ може би не са неоснователни.

Миналия месец Insider съобщи, че ByteDance тихомълком разпространява Lemon8 в САЩ и Великобритания и плаща на създатели на видеоклипове, за да публикуват в приложението и да създадат първоначалното съдържание в САЩ. Инфлуенсърите са споделили с новинарския канал стъпките, които трябва да предприемат, за да получат плащане за публикациите си. Не би било изненадващо, ако някои от тези нови, прекалено позитивни видеоклипове в TikTok за Lemon8 също са били форма на платен маркетинг към инфлуенсъри от страна на ByteDance.

Това, което кара да хората да мислят така освен времето, разбира се, е свързано с езика, който създателите в историята на Insider са използвали, за да опишат Lemon8 – например, наричайки го смесица от Pinterest и Instagram. Сега точно същото описание се повтаря от създателите на TikTok, които публикуват тези прекалено позитивни видеоклипове.

В допълнение към цитирания по-горе пример, при преглеждане на видеоклипове, отговарящи на търсенето на ключова дума Lemon8 в TikTok, създателите повтарят фразата „Pinterest среща Instagram“ или „сякаш Instagram и Pinterest си имат бебе“, като същевременно описват приложението като „тооолкова сладко“.

Нито един от създателите на положително съдържание относно Lemon8 не разкри дали му е било платено за публикуването на видеоклиповете.

Разбира се, Lemon8 може да не е жизнеспособен резервен план при евентуална забрана на TikTok, тъй като законодателите могат да обмислят широк набор от ограничения върху китайските технологии, включително върху мобилните приложения, далеч надхвърлящи рамките само на TikTok, но ByteDance не се отказва да се осланя на създателите, за да изтъкне своите аргументи – компанията изпрати влиятелни личности във Вашингтон преди изслушването в Конгреса миналата седмица, за да лобират от името на TikTok. Редица създатели на съдържание в TikTok са разочаровани от националната забрана, предложена от американските законодатели. Да не говорим за явната липса на техническо разбиране, демонстрирана от представителите на Камарата на представителите в конгреса на САЩ, които разпитваха главния изпълнителен директор на TikTok и му задаваха доста глупави въпроси.

Понастоящем хаштагът Lemon8 има 2,3 милиарда показвания в TikTok, което обаче включва много съдържание, което не е американско и не е на английски език, от по-голям период от време.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини