Lenovo е лидер на пазара на най-мощните изчислителни системи в света. 122 от 500-те най-производителни суперкомпютри в света са произведени от китайската компания.

Lenovo произвежда 23,8% от суперкомпютрите в глобален мащаб. Второто място в тази интересна класация е на Hewlett Packard Enterprise (HPE), създал 79 мощни изчислителни системи. На трето място е Inspur с 68 суперкомпютъра. Следват Cray (56) и Sugon (55).

Президентът на сървърно поделение на Lenovo Кърк Скауген (Kirk Skaugen) каза, че 17 от 25-те водещи световни изследователски университети и институти използват решенията на Lenovo в областта на високопроизводителните изчисления и изкуствения интелект.

Докато Lenovo е на първо място по брой суперкомпютри в света, IBM няма равна по сумарната изчислителна мощност на компютърното оборудване от подобен тип. Към месец юни 2018 година на IBM принадлежат 20% от общата изчислителна мощност на суперкомпютрите в целия свят.

Почти всички суперкомпютри (97%) от топ-500 класацията, се базират на процесори с 8 или повече ядра. А повече от половината (53,2%) използват процесори с 16 и повече ядра. Най-често се използват процесорите на Intel – в 476 от 500-те най-бързи суперкомпютри се използват чиповете на Intel.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари