Lenovo измести Dell от второто място при настолните компютри

0
26

Доставките на персонални компютри, реализирани от Hewlett Packard са се повишили с 5.3% през третата четвъртина от тази година. По този начин технологичният гигант е затвърдил лидерската си позиция в тази област и е увеличил дистанцията от догонващите го конкуренти. Lenovo успява да се изкачи с една позиция нагоре, спрямо предходния отчетен период и вече е на второ място. Големият губещ в челната тройка е Dell, който трябва да догонва двете водещи компании. Данните за рокадата в сферата на персоналните компютри идват от анализите на две влиятелни фирми, които са цитирани от Tech Spot.

HP все още се колебае дали да се раздели с тази част от бизнеса си и да я продаде на друга компания или да продължи с производството и пласирането на персонални компютри. Междувременно компанията остава водещ производител, който държи 17.7% от пазара. По данни на Gartner, само преди година HP са държали дял от 17.3% и може да се каже, че нещата за компанията се развиват добре щом тя успява да увеличи териториите си, макар и с минимален процент. Персоналните компютри обаче стават все по-непопулярен продукт, който намалява цялостното си влияние на пазара. Може би ако HP все пак реши да продаде този сегмент от своя бизнес, това ще е най-ползотворното решение в дългосрочен план.

Анализаторите на IDC смятат, че HP притежава пазарен дял от 18.1%. Те също са на мнение, че HP, Lenovo и Dell са съответно на първо, второ и трето място. Експертите потвърждават и проблемите с продажбите на персонални компютри в глобален план, които страдат заради нарасналата популярност на таблетите, смартфоните и останалите портативни устройства.

В основата на успехите, които постига Lenovo е агресивната рекламна кампания. Сега компанията има пазарен дял от 13.5%. През миналата година той беше едва 11.1%. Тогава на второто място беше Dell с 11.6%. Сега обаче нещата са малко по-различни и ролите логично са разменени.

„Към настоящия момент настолните компютри са в сянката на по-модерните устройства, които се конкурират за свиващите се бюджети на обикновените потребители и бизнеса. Тази година едва ли ще има значителен растеж, но догодина би трябвало да видим промени в положителен план.”, е мнението на старши анализатора от IDC Джей Чоу.

Популярността на настолните компютри почти не расте, но поне няма и намаление. В Съединените щати те са увеличили продажбите си със скромните 1.1% и според Gartner, през третата четвъртина от годината са продадени 17.8 милиона бройки.

Към момента това е положението в сферата на персоналните компютри. Сред малкото неизвестни в уравнението е решението на HP за продажбата на техния компютърен бизнес. Какво е то, ще се разбере съвсем скоро.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари