Lenovo отчете значителен спад в печалбата

4
441

Печалбата на производителя на компютри и мобилни устройства Lenovo за третото тримесечие на 2016-2017 финансова година падна три пъти и се оказа под очакванията на пазара.

Върху негативните резултати на дружеството повлияха проблемите с доставките и не най-благоприятната макроикономическа среда. За отчетения тримесечен период, приключващ на 31 декември 2016 г., нетната печалба на Lenovo възлиза на $98 милиона срещу $300 милиона печалба година по-рано. Анализаторите са очаквали от компанията показател от $159,53 милиона. Приходите на китайския разработчик са намалели с 6 % до $12,2 млрд.

Недостигът на компоненти във всички отрасли на присъствието на Lenovo се отрази на финансовите резултати на компанията, заедно със сложната макроикономическа ситуация и проблемите с глобалните пазари, се казва в съобщение на компанията.

През октомври-декември 2016 г. подразделението Lenovo PC and Smart Devices Business Group, което отговаря за пускането на компютрите и таблетите, е генерирало приходи в размер на $8,6 млрд., което е с 2 % повече на годишна давност. Тримесечните доставки на Lenovo компютрите са се покачили с 2 % до 15,7 млн. броя, благодарение на 5% ръст в корпоративния сегмент.

Продажбите на мобилния бизнес на Lenovo са намалели с 23% до $2.2 милиарда, но това е 7 процентни пункта по-добре от негативната динамика през второто фискално тримесечие. В края на последните три месеца на 2016 г., компанията е пуснала 15 милиона смартфона.

4 КОМЕНТАРА

  1. Ми с тия боклуци – компютри и телефони… и с тия полу-вируси-полу-реклами и тракери които вграждад в биосите си… нормално… Преди няколко години бяха голяма сила сега просто не стават.

    • Точно това се случи с мен. Имах телефон на леново, повече никога продукт от тази марка!
      Дано фалират.

  2. Определно имат проблеми. Корпоративните машини закъсняха с 2 седмици, а личните ми лаптоп и таблет (бизнес модели и затова качествени) ги чаках 3 седмици след нормалните 3-5 business days… Лошо ще е ако заради тях залезе добрите машини от добрата серия Thinkpad.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

Напишете вашия коментар!
Моля въведете вашето име