fbpx
7.1 C
София

Let’s Encrypt ще издаде първите си безплатни сертификати през юли

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Let’s Encrypt, проект, който е създаден с цел доставянето на безплатен и лесен за налагане начин за сдобиването с и използването на цифрови криптографски сертификати (SSL/TLS) за обезпечаване защитата на ресурси с HTTPS, ще започне да издава своите първи сертификати следващия месец.

Чрез Let’s Encrypt всеки уебмастър, който е заинтересован да наложи HTTPS към своите услуги, може да получи сертификатите напълно безплатно. Проектът е съвместно усилие от работата на Фондация „Електронна граница“, Mozilla Foundation, Cisco Systems, доставчикът на интернет съдържание Akamai, IdenTrust и специалисти от Университета на Мичиган.

Една от най-честите причини за уеб администраторите да не използват защитена връзка за ресурсите, които управляват са свързани с цената за налагането й, а така също с процеса по сдобиване с цифровите документи и инсталирането им. Именно тук обаче идва ролята на Let’s Encrypt – да опрости процеса по имплементиране на сертификатите, като намали цените за това, премахвайки нуждата от това операторите да плащат за сигурността на управлявания от тях ресурс.

Очаква се скоро организацията да достави доверени от браузърите сертификати чрез публично достъпни апликационно-програмни интерфейси, които всеки собственик на сайт или уебмастър да може да наложи. От проведените от разработчици тестове е установено, че времето за инсталация на сертификатите отнема между един и три часа. Пълното пускане на проекта е насрочено за септември.

Let’s Encrypt, проект, който е създаден с цел доставянето на безплатен и лесен за налагане начин за сдобиването с и използването на цифрови криптографски сертификати (SSL/TLS) за обезпечаване защитата на ресурси с HTTPS, ще започне да издава своите първи сертификати следващия месец. Чрез Let’s Encrypt всеки уебмастър, който е заинтересован да наложи HTTPS към своите услуги може да получи сертификатите напълно безплатно. Проектът е съвместно усилие от работата на Фондация „Електронна граница“, Mozilla Foundation, Cisco Systems, доставчикът на интернет съдържание Akamai, IdenTrust и специалисти от Университета на Мичиган. Една от най-честите причини за уеб администраторите да не използват защитена връзка за ресурсите, които управляват са свързани с цената за налагането й, а така също с процеса по сдобиване с цифровите документи и инсталирането им. Именно тук обаче идва ролята на Let’s Encrypt – да опрости процеса по имплементиране на сертификатите, като намали цените за това, премахвайки нуждата от това операторите да плащат за сигурността на управлявания от тях ресурс. Очаква се скоро организацията да достави доверени от брааузърите сертификати чрез публично достъпни апликационно-програмни интерфейси, които всеки собственик на сайт или уебмастър да може да наложи. От проведените от разработчици тестове е установено, че времето за инсталация на сертификатите отнема между един и три часа. Пълното пускане на проекта е насрочено за септември. .


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини