Операционната система webOS през 2013 година бе закупена от Hewlett-Packard и през последните години се използваше в телевизорите и някои други електронни устройства на LG.

Компанията HP развиваше webOS като отворен проект, но LG затвори кода. С отворен код отделно се развиваше проектът LuneOS.

Сега LG реши, че потенциалът на webOS остава неразкрит и отвореният модел е по-подходящ за тази операционна система. По този начин се разчита да бъдат привлечени повече разработчици и webOS да се появи на повече устройства. Тази идея се развива в рамките на проекта webOS Open Source Edition. Кодът се предлага с Apache 2.0 лиценз.

Първата версия на webOS Open Source Edition е сформирана само за едноплатковите компютри Raspberry Pi 3, но в бъдеще ще се поддържат и други дънни платки и устройства.

Новата webOS има изцяло преработен потребителски интерфейс. Използва се мениджър, базиран на протокола Wayland. Поддържат се два вида приложения – стандартни и уеб-приложения. За разработването на нови приложения се предлага използването на уеб-технологиите (CSS, HTML5 и JavaScript) и фреймуърка Enact, базиран на React. Добавена е поддръжката на езикови локали. За възпроизвеждането на мултимедия се предлагат новите подсистеми uMediaServer и Media Display Controller (MDC). Звуковият сървър е PulseAudio.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари