Libra започва преговори с 26 централни банки

2
512

Днес в Базел, Швейцария, представителите на Libra ще се срещнат с официалните лица на 26 централни банки, включително от Федералния резерв на САЩ и Централната банка на Англия. Това е първата голяма среща на основателите на Libra с банкери и политици след като Facebook обяви своите планове за развитието на собствена цифрова валута.

Председател на срещата ще бъде Беноа Кере (Benoît Coeuré) от Европейската централна банка. Той предупреди, че „бариерата за получаване на одобрение от регулационните органи е много висока„. С други думи, Libra твърде трудно би получила разрешение за използване в Европейския съюз, а финансовите анализатори считат, че тя никога няма да получи подобно разрешение. Франция и Германия вече се споразумяха да блокират централизираната цифрова валута на Facebook. Правителствата на тези две държави считат, че частните лица и компании „не могат да претендират за абсолютна финансова власт, понеже тя е неотделима част от суверенитета на една държава„.

Министрите на финансите на страните от Евросъюза имаха неформална среща в Хелзинки преди три дни, на която изразиха „силната си загриженост“ по повод това, че Libra и другите цифрови валутни технологии могат да дестабилизират финансовата система и да подкопаят суверенитета на правителствата и централните банки.

Преговорите на Libra с централните банки ще се състои по време на срещата на Комитета за разплащанията и пазарна инфраструктура (Committee on Payments and Market Infrastructure), който е част от Банката за международни разплащания (Bank of International Settlements, BIS). Това е международна финансова организация, една от функциите на която е съдействие при съвместната работа на централните банки и облекчаване на международните финансови разплащания. Централните банки на водещите търговски държави на ЕС са учредители на BIS и назначават свои представители в борда на директорите. Централният офис на BIS е в Базел.

Основателите на Libra бяха помолени да отговорят на ключови въпроси относно мащабите и архитектурата на платежната система. Анализите и изводите на комисията ще бъдат представени във финансовия доклад при срещата на G7 през месец октомври.

Министърът на финансите на Франция Бруно льо Мер наскоро заяви, че Libra трябва да бъде забранена в Европейския съюз, понеже при липсата на каквото и да било регулиране, тази криптовалута ще подкопае монетарния суверенитет на правителствата.

Европейските политици са силно обезпокоени, че Libra може да стане популярен вариант за осъществяването на трансгранични разплащания в страните от Евросъюза – плащания, които не преминават през банките и на които не се удържат такси според тарифите на банките. Беноа Керe каза, че този проект е „тревожен сигнал“ за правителствата и централните банки. Той призова всички банки да наблегнат върху работата с новите технологии и по този начин да направят потребителските разплащания възможно най-бързи и евтини.

След предстоящите преговори се очаква финансовите институции да представят правов механизъм за работа с криптовалутите. А редица анализатори забелязаха, че развитието на Libra оказва влияние на курса на биткойна. Така например, последният ръст на цената на биткойна съвпадна с анонса на Libra, а последвалият спад – с информацията за нейното регулиране и дори възможната забрана на новата криптовалута.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари