LightSail 2 успя да повиши орбитата си с 1,7 км, използвайки единствено тягата на слънчевото платно

2
815

Организацията Planetary Society съобщи, че космическият апарат LightSail 2 е успял да промени своята орбита около Земята единствено с помощта на слънчевата светлина. Благодарение на промяната на положението на платното относително Слънцето, апаратът е успял да повиши своята орбита с 1,7 км. Маневрата е осъществена за около една седмица. Промяната на орбитата е направена без използването на каквито и да било двигатели.

По този начин бе доказано, че е възможно извършването на космически полети от малки по размери и маса сателити, които използват единствено слънчевата светлина за своето движение в космоса. Въпреки, че фотоните нямат маса в покой, те имат импулс и по този начин светлината може да движи различните обекти в космоса. С помощта на тънко, леко и отражаващо светлината платно, космическият кораб от подобен тип може да използва голяма част от този импулс и да промени своето положение в пространството.

Planetary Society възнамерява да продължи експериментите с космическия апарат LightSail 2. През целия месец август ще бъдат правени опити за допълнително увеличаване орбитата на сателита. Но накрая, LightSail 2 ще се завърне на Земята. Той се движи в елиптична орбита около планетата и всеки път, когато повиши орбитата си от едната страна, от другата страна на орбитата той се доближава до Земята. Planetary Society заяви, че ще сподели всички получени научни данни от мисията, за да може технологията да се използва и други подобни проекти.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

„Въпреки, че фотоните нямат маса в покой“
Аз досега не съм видял фотон в покой. 🙂

Илиян
Илиян