LinkedIn обяви най-перспективните професии

2
866

Аналитиците на деловата социална мрежа LinkedIn счетоха работата в сферата на изкуствения интелект за най-перспективна. За пет години специалностите от тази сфера са отбелязали най-голям ръст.

Според информацията от отчета 2020 Emerging Jobs Repot подготвен от експертите на компанията LinkedIn, търсенето на специалисти по изкуствен интелект от 2015 година към днешен ден е нараствал със 74% годишно. Най-много работни места за специалисти по ИИ предлага Сан Франциско и неговите предградия. След него са Ню Йорк, Бостън, Сиатъл и Лос Анджелис. Средната годишна работна заплата в този сектор е $136 000.

На второ място в класацията на LinkedIn са специалистите по роботика. През изтеклите пет години търсенето на тези кадри е нараснало с 40%. Средната годишна работна заплата в тази област е $85 000.

На трето място според LinkedIn са специалистите големи бази данни – ръстът при тях е 37%, а средната годишна работна заплата е $143 000.

Въпреки че повечето професионалисти в областта на машинното обучение работят в IT компаниите, голяма част от тях преподават. Причината е острия недостиг на специалисти в тази област, като учебните заведения активно привличат експерти в областта на ИИ и им плащат сериозни суми за обучението на нови кадри. Предлага се обучение и чрез платени онлайн курсове.

Интересът към изучаването на тези специалности е изключително голям, понеже е необходимо усвояването на нови навици, за да се запази сегашната работа и да има някакво кариерно развитие.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
SLAYER
SLAYER

С други думи, търсят хора които да им помогнат да уволнят останалите хора и в последствие тях самите. Това ако не е перспективно. 🙂

Мангалата
Мангалата

Аре марш в пещерата, кроманьонец