fbpx
8.8 C
София

LinkedIn прекратява дейността си в Китай

Най-четени

От софтуерния гигант Microsoft официално заявиха в четвъртък, че ще прекратят работата на локализираната версия на професионалната социална мрежа LinkedIn в Китай на фона на „значително по-предизвикателната операционна среда и по-високите местни изисквания за съответствие с цел постигане на спазване на разпоредбите и законите“.

Компанията заяви, че новата ѝ стратегия в Китай ще се фокусира върху създаването на платформа в сферата на дигиталните професионални отношения, която ще има по-тясната функция да свързва работодателите и служителите, които търсят работни места. LinkedIn планира да пусне ново приложение за самостоятелни работни места, наречено InJobs, по-късно тази година, специално разработено за климата и местната среда в Китай. Приложението няма да включва функционалностите, познати от социалните мрежи, като собствена стена на потребителите, възможност за организиране в мрежи и споделяне на съдържание.

LinkedIn е изключително популярна мрежа за свързване на хората и организациите от професионалните среди, която беше придобита от Microsoft през 2016 г., като тогава компанията, за да отговори на местните изисквания и разпоредби за техническия вид и съдържанието на платформите, пусна локализирана версия за китайския пазар. Това беше последният голям базиран в САЩ сайт за социална комуникация, работещ свободно в Китай. Други платформи, предоставящи социални мрежи, като Facebook и Twitter, отдавна са блокирани в Китай, а Google също оттегли операциите си от страната през 2010 г. Понастоящем се знае, че компанията разработва местна версия на търсачката, която ще носи друго име, ще има различни функционалности и алгоритъма на индексиране на съдържанието и неговото предоставяне ще бъдат тясно съобразени с местните изисквания и правителствените предписания, но този проект е силно спекулативен, за него се говори от няколко години насам, но няма обявени никакви точни дати или срокове кога бихме могли евентуално да очакваме да чуем повече за него.

Защо за Microsoft е трудно да поддържа LinkedIn в Китай?

Няма конкретен и еднозначен отговор на този въпрос, като единствено можем да кажем, че причината е цялостната, комплексна ситуация на нещата. Все пак, има някои фактори, които през последните години оказаха по-голяма тежест за софтуерния гигант. Като главен фактор можем да посочим желанието на китайското правителство социалните мрежи да регулират по много критерии съдържанието, което потребителите създават на платформите, както и регулациите относно това кои потребители с кои могат да взаимодействат и много други подобни рестрикции. В действителност, спазването на всички тези рамки и ограничения е една тежка задача, която изисква много повече ресурси, за да оперира една платформа на територията на Китай, отколкото на която и да било друга територия по света. Китайската цензура от години е популярна с това, че отказва много технологични предприемачи и компании от това да оперират на територията на страната.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Kiro
Kiro
1 месец

Главната причина е, че в Китай никой не ги ползва защото си имат по-добри системи.
Сега Китай не им дава да им откраднат данните дори на малкото които ги ползват. Доколкото си спомням, Китай вече не дава на данните да напускат страната, а американските соц. мрежи съществуват за да обслужват секретните служби… а като не могат да крадат не са рентабилни.
Тааа… бла бла какво казват…. да си го закриват защото няма никаква ползва от тях там.

4етири
4етири
Отговор на  Kiro
1 месец

Рано е за хоремага и ти реши да си споделиш „мислите“ в тоя форум а….ех какво щеше да прави Китай и другите райски държави без такива проницателни конспиратори като теб да ги защитават и да лаят срещу западния агресор.

БегиМани
БегиМани
Отговор на  4етири
1 месец

Какво щеше да прави КАЛната дата без лумпени като теб фаворизиращи ФАЩ… Не ми отговаряй, риторичен въпрос е!

Нови ревюта

Подобни новини