9.6 C
София

Linux и Mac OS най-бързо растящите операционни системи

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Microsoft все още доминира пазара на операционни системи за компютри, но платформите Linux и Mac OS на Apple са най-бързо растящите през 2010 г., според данни на изследователската компания Gartner.

Общите приходи от операционни системи в световен мащаб през 2010 г. възлизат на $30,4 млрд. и отбелязват ръст 7,8% в сравнение с предходната година. Microsoft притежава 78,6% дял от световния пазар.

Открояваща се тенденция е бързият ръст на Linux и Mac както в клиентския, така и в сървърния пазар.

Mac OS е най-бързо растящата операционна система през 2010 г. с ръст от 9,3% в клиентския сегмент. Общият ръст на платформата на Apple през 2010 г. е 15,8% до $520 млн., което според Gartner е резултат от силните продажби на настолни и преносими компютри Mac.

Windows на Microsoft отбелязва ръст от 9,2% в клиенткския сегмент.

Пазарът на сървърни операционни системи през миналата година е отбелязал общ ръст от 5,7%. Операционната система с отворен код Linux е най-бързо растящия подсегмент от пазара през 2010 г., като потребителите възприемат все повече FOSS (Free and Open Source Software) решения, според Gartner.

Red Hat доминира пазара на комерсиални Linux сървърни операционни системи. Приходите от Red Hat Enterprise Linux (RHEL) лицензи са се увеличили с 18,6% до $592 млн. през 2010 г. Делът на продукта на сървърния Linux пазар е 58,2%.

Сървърният бизнес на Microsoft с Windows е отбелязал ръст от 7,5% през 2010 г.

Делът на IBM и на HP на общия пазар на операционни системи е съответно 7,5% и 3,7%.

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини