Budgie се завръща към Solus, близките цели на проекта KDE и новата версия на десктоп средата Jade 0.6.

Budgie се завръща вкъщи

Десктоп средата Budgie започна разпространението си като част от по-голямата дистрибуция Solus. Но след като популярността на Budgie нарасна, тя бе отделена като самостоятелен проект. По този начин десктоп средата можеше да се използва и в други Linux дистрибуции. Но сега тя се завръща в своя дом под опеката на проекта Solus. Новият README файл в Budgie гласи:

Проектът официално се завърна към Solus и ще се развива в съответствие с общите цели, както бе по-рано. Ние отново се обединяваме със Solus и ще преразгледаме всичките си предишни разработки„.

Новите цели в KDE

Екипът на KDE публикува списъка с целите, които ще бъдат следва в десктоп средата Plasma, както и в приложенията. Обръща се внимание на осигуряването на по-добра конфиденциалност, промени в основната инфраструктура и по-лесното присъединяване на нови участници в проекта.

Новите цели са поставени за следващите три-четири години: удобство от най-висок клас и осигуряване на много добър базов софтуер. Това се отнася и до най-малките детайли, като KDE софтуерът би трябвало да започне да се харесва на всички. Ще се съсредоточим върху защитата на конфиденциалността и осигуряването на необходимия контрол в тази област. Възнамеряваме да положим големи усилия, за да облекчим работата с десктоп средата и да улесним програмирането за нея„.

Излезе десктоп средата Jade 0.6

Десктоп средата Jade 0.6 е написана с използването на програмния език Python и различните Web технологии. В този проект се реализира принципно различна концепция на работното пространство. Взаимодействието с потребителя е по-различно и напомня действията в средата на браузър.

Предлага се и специална дистрибуция с тази десктоп среда. Това е Manjaro WebDab, фокусирана върху гласовите уведомления и много добрата интеграция със смартфон.

Десктопът е написан с използването на фреймуърка Jade Application Kit, който от своя страна е написан на Python и WebKit2. Компонентите на тази десктоп среда могат да се създават с използването на Html, Css и JavaScript.

Това е бета версия, съдържаща базовия комплект вграден софтуер. Jade 0.6 е хибридна среда, даваща възможност за стартирането както на стандартни приложения, като например LibreOffice, така и на уеб-приложения.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари