През изминалите десетина дни Ubuntu Studio започна работа върху отстраняването на проблема в Gimp 2.10. В Chrome OS вече могат да се стартират Linux приложения, в Ubuntu Store бяха открити вредоносен код и други по-интересни новини.

Ubuntu Studio работи върху отстраняването на проблема с инсталирането на Gimp 2.10.

Неотдавна излезе новата версия на програмата GNU Image Manipulation Program (GIMP). Новата версия има редица много интересни подобрения, които художниците несъмнено ще искат да използват. Но има проблеми със съвместимостта на библиотеките и това затруднява обновяването на GIMP. По този повод екипът на Ubuntu Studio каза:

Лоша новина за всички наши потребители, използващи MyPaint и GIMP. Приложението MyPaint (1.2) използва библиотеката libmypaint 1.2, докато GIMP 2.10 използва libmypaint 1.3. Двете версии на libmypaint засега не могат да бъдат инсталирани едновременно. Това означава,, че докато не разработим подходящо решение или не публикуваме MyPaint 1.3, двете програми MyPaint и GIMP 2.10 не могат да бъдат инсталирани едновременно. Това несъответствие води до проблеми в официалните хранилища на Ubuntu, както и при тестовете на Debian„.

Но от тази ситуация може елементарно да се излезе чрез използването на сравнително новия пакетен форма, който изолира програмата от операционната система. Има версии на GIMP 2.10 във вид на Flatpak и Snap пакети.

В Chrome OS съвсем скоро ще има възможност за стартиране на Linux приложения

Възможността за стартиране на GNU/Linux програми съвсем скоро ще бъде реализирана за Chrome OS платформата. Операционната система се базира на Linux ядрото, но е настроена за стартирането на друга фамилия приложения и не позволява на потребителите да пускат стандартните Linux опаковани приложения.

Поддръжката на Linux приложения означава, че разработчиците най-после ще могат да използват устройствата на Google, за да създават различни приложения. По този начин те няма да зависят от Windows, Mac или Linux. От този момент нататък, програмистите ще могат да създават, тестват и стартират всякакви Android и уеб приложения за смартфони, таблети и лаптопи, на своите Chromebook устройства. Без никакви допълнителни усилия и без допълнителни инсталации става възможно пускането на любимата IDE. Засега е направена само Debian версията на Linux.

В Ubuntu Store се появиха Snap приложения с вграден софтуер за добив на криптовалута

Миналата седмица бяха открити колекции от Snap пакети с интегриран скрит майнър. Това бе засечено в Snap пакета 2048buntu, който се стартира във фонов режим при активиран Snap. През този уикенд бяха идентифицирани и премахнати всички подобни пакети. Сега се обмисля възможността за допълнителна проверка на пакетите, преди да отидат в магазина Snapcraft.

Новата версия Firefox 60

За Linux потребителите тази версия е интересна с това, че е добавена опция за скриване заглавията на прозорците.

За включването на тази функция от настройките изберете „Персонализация“. Ще се появи нов програмен прозорец, който най-долу вляво има опция „Лента със заглавието“. Махнете отметката.

Много удобна опция за потребителите с малки екрани и лаптопи.

Първите макети на Librem 5 с десктоп средата Gnome

Разработчиците от компанията Purism публикуваха първите изображения на работната среда Gnome за смартфони.

Показани са:

  • Външният вид на заключения екрани
  • Екранът за въвеждане на PIN кода
  • Десктоп екранът, на който се виждат инсталираните приложения
  • Най-горния информационен панел с времето, качеството на връзката и т.н.
  • Долният панел, имитиращ бутона Home (вижда се само при стартирането на приложение)
  • Виртуална клавиатура
  • Екранът, когато някой звъни


Приложението Контакти ще бъде центърът на всички комуникационни функции. Именно то ще обработва и ще работи с всички контактни, използвани от другите приложение, като например Позвъняванията и Съобщенията.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
36 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари