Linux новините от последните седмици

6
747
Linux

Lubuntu въвежда важни промени в Calamares, Cannonical подобрява Gnome, излезе LMDE3 (Linux Mint Debian Edition)

Промени в инсталатора Calamares на Lubuntu Linux

Разработчиците на Lubuntu въведоха редица неголеми, но важни промени в инсталатора на своята дистрибуция. Те осигуряват по-голяма гъвкавост на процеса. Инсталаторът Calamares Lubuntu съвсем скоро ще започне да поддържа XFS като опция за файловата система. Друг момент е, че потребителите ще могат да избират слаби пароли за влизане в системата, като контролът от страна на инсталатора няма да е строг. В блога на проекта се казва:

В последните версии включихме твърда проверка на паролата и се допитахме до мнението на потребителите. Почти всички споделиха, че предупреждението за слаба парола трябва да остане, но трябва да има възможност за оставянето на слаба парола за логване„.

Canonical подобрява Gnome

Компанията Canonical преди няколко версии на своята дистрибуция реши да прекрати разработването на своята десктоп среда Unity и да премине към Gnome Shell. Това решение предизвика големи спорове в Ubuntu общността, но по този начин Gnome и Canonical започнаха съвместна работа и да споделят ресурси. Ubuntu разработчикът Daniel Van Vugt неотдавна сподели някои подобрения за Gnome, които осезателно повишават производителността.

Излезе LMDE 3

Миналата седмица екипът на Linux Mint публикува голямо обновяване за Linux Mint Debian Edition (LMDE). Излязлата версия 3 е достъпна само като Cinnamon версия. Това означава, че процедурата на обновяване на потребителите на LMDE 2 е по-различна. LMDE 3 се базира на Debian Stretch.

Основната цел на този проект е да се провери доколко жизнеспособна е тази дистрибуция и какво ще трябва да се направи, ако Ubuntu един ден изчезне. LMDE във всичко повтаря Linux Mint, но без използването на Ubuntu. Вместо него се използват хранилищата на Debian.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари