UBports добави възможността за стартирането на десктоп приложения в Ubuntu Touch. Уязвимостта в AUR. Нов Debian дисков образ и други. Това са основните новини в света на Linux през последните няколко седмици.

Стартирането на десктоп приложения в Ubuntu Touch

Едно от потенциалните преимущества на операционната система GNU/Linux, инсталирана на мобилно устройство, е възможността за стартирането на десктоп приложенията на мобилната платформа. Това значително разширява броя на приложенията, достъпни за мобилното устройство. UBports обществото, което продължава развитието на Ubuntu Touch, съвсем скоро официално ще обяви, че приложенията, използвани в десктоп средата, ще могат пълноценно да работят в мобилните устройства.

Libertine Manager вече е поставен в системните настройки и опростява инсталирането на десктоп приложенията. Създава се контейнер, а приложенията се инсталират с помощта на APT. Някои приложения работят по-добре от други, както се вижда в нашия видеоклип. Но Solitaire работи добре и може да се играе на телефона“ – се казва в Reddit пост.

AUR не е съвсем безопасен

Миналата седмица, потребителите стартирали Arch Linux или производните, получиха напомняне, че въпреки че Arch User Repository (AUR) е много удобен начин за достъп до огромен брой програмни пакети, той не е безопасен. В хранилището могат да попаднат на практика произволни пакети и трябва да се внимава.

Потребителите на всички Linux дистрибуции получиха сериозно предупреждение, че не може да се вярва на потребителските хранилища след най-новия инцидент, свързан с Arch Linux. Забелязахме, че в потребителските AUR пакети присъстват няколко вида вредоносен код. За щастие, промените бяха открити бързо, а анализът на кода направен само няколко дни след неговото откриване. Анализът показа, че злонамереният потребител с никнейм xeactor на 7 юни е променил програмния пакет acroraed. Вмъкнат е скрипт, който изтегля допълнителен код от отдалечен сайт. По този начин се инсталира нов код, който конфигурира systemd за автоматичното стартиране на вредния код. Открихме още два пакета, променени по същия начин“ – се казва в техническия форум Sensors.

В на практика всички Linux дистрибуции са налични надстройки към стандартните хранилища, в които потребителите могат да качват свои сценарии или пакети. Именно тези пакети, изтеглени от външните хранилища, трябва да се проверяват преди инсталирането.

Новият дисков образ Debian 9 Stretch

Проектът Debian публикува новия инсталационен дисков образ Debian 9 „Stretch“. Това не е нова версия, а дисков образ, в който са включени и обновяванията по безопасност, излезли след представянето на Debian 9.

Проектът Debian съобщава на всички за петото обновяване на своята стабилна дистрибуция Debian 9. Кодовото име на обновяването е „Stretch“. Добавени са всички ъпдейти по безопасността, коригирани са забелязаните по-сериозни проблеми. Обновени са и някои програмни пакети„.

По-подробна информация за Debian 9 Stretch може да се намери в новинарския раздел на проекта Debian.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари