fbpx
16.8 C
София

Linux ядрото повече няма да поддържа процесорните инструкции 3DNow!

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

В Linux дистрибуциите спира поддръжката на SIMD комплекта процесорни инструкции 3DNow! за чиповете на AMD. Те бяха представени от Advanced Micro Devices още през 1998 година заедно с процесорите K6 3D.

3DNow! комплектът даде възможност на AMD да получи превъзходство над процесорите на Intel в областта за обработка на мултимедийни данни. Тази технология въведе 21 нови процесорни команди и възможност за работа с 32 битови данни със стандартните MMX регистри. Комплектът включва и специални инструкции, оптимизиращи превключването към режим MMX/3DNow! и работата с кеша на процесора. 3DNow!  разширява възможностите на технологията MMX без да се налага въвеждането и използването на нови режими на работа на процесора и без да се налага добавянето на нови регистри.

Тези инструкции изключително активно се използваха в игрите, мултимедийните приложения, включително и Photoshop от края на 90-те години. 3DNow! командите се използваха започвайки от процесорите AMD K6 3D до чиповете с архитектура K10 (Phenom II).

След това излезе комплекта инструкции SSE за процесорите на Intel. С излизането на чиповете Pentium 3 той стана по-популярен и след излизането на версия SSE2 компанията AMD го адаптира и за своите чипове. В резултат от това престана развитието на 3DNow! Последните процесори, поддържащи този набор инструкции бяха Phenom II.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини