fbpx
9.4 C
София

Linux Foundation пусна решение за безопасно зареждане на Linux чрез режима UEFI

Най-четени

Организацията Linux Foundation публикува софтуер, който ще позволи на потребителите на операционни системи от семейството Linux да работят със съвременни компютри със системата UEFI (Unified Extensible Firmware Interface). Тя е базирана на цифров подпис, който се издава на комерсиални доставчици, нямащи отношение към Linux като отворена операционна система. Първоначално системата беше представена като решение за безопасно зареждане, тъй като забранява модифицирането на сектора за начално зареждане, но на практика UEFI досега можеше да работи само с операционни системи Windows.

Както заявиха от Linux Foundation, новата разработка с името Linux Foundation Secure Boot System решава един от фундаменталните проблеми за много от дистрибуциите – тя позволява на Linux да съжителства с Windows 8 на модерно оборудване с активен интерфейс UEFI. Джеймс Ботъмли, технически съветник на Linux Foundation, заяви, че Linux Foundation Secure Boot System не само решава проблема със самото съществуване на Linux на UEFI-оборудване, но и позволява работа на компютъра или сървъра при нужното ниво на безопасност.

От Linux Foundation обясниха, че новата система предвижда инсталирането на собствен ключ, който позволява на Linux както да съжителства с Windows 8, така и да бъде единствена операционна система на компютъра.

Според експерти, новото поколение популярни Linux-дистрибуции като Ubuntu 12.10 или Fedora 18 вече поддържа UEFI в една или друга форма, но досега разработчиците разглеждаха тези разработки като временно решение на проблема. Linux Foundation възнамерява да позиционира своята разработка като независимо от производителите решение, подходящо за всички потребители на Линукс.

Според представители на Linux Foundation, Linux Foundation Secure Boot System предполага използване на хеш-функция за удостоверяване на цифров сертификат, подписан от Microsoft и идентичен на този, наличен във Windows 8. На свой ред от Microsoft заявиха, че са подписали файла EFI, който се зарежда от системата при стартирането на Linux.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини