Поддържащите Линукс дистрибуцията Linux Mint, една от най-популярните свободни операционни системи днес, обявиха две нововъведения, които макар и дребни са важни. Първо, Chromium браузъра, включен в хранилищата на дистрибуцията вече ще се предлага от сървърите на Mint и второ, организаторите на проекта разкриха, че работят по свой собствен IPTV плейър с името Hypnotix.

По отношение на браузъра Chromium, от Mint припомнят, че досега се е предлагал от хранилищата на Debian, но вече е включен в собствените хранилища на Mint. Както знаете, хората от Debian са особено ревностни към спазването на идеята да предлагат с обновленията си софтуер и код, който е минал няколко надлежни проверки. Но надеждността и сигурността в случая често идват на своята цена – време. И понеже от Mint искат потребителите им да са в крачка с последния софтуер, те са изградили свой собствен билд сървър, който вече е достъпен от хранилищата на LMDE и Linux Mint.

Що се отнася до Hypnotix, то нещата тук са в съвсем ранен идеен вариант, като той обаче може все пак да се изпробва. Инсталацията му е под формата на .deb пакет.

„Все още е твърде рано да кажа дали това ще бъде част от Linux Mint и доколко ще се фокусираме над разработката му, но разполагаме с достатъчно ентусиазъм, за да дадем старт на проекта и създадем прототип, който носи името Hypnotix“, пишат от Linux Mint.

Самият софтуер се намира в алфа стадий на разработка, като използва FreeIPTV, доставчик на свободно IPTV съдържание. Функционалностите на програмата са все още ограничени (по отношение на контролите и интерфейса), но може да добавяте предпочитан от вас IPTV доставчик чрез зареждането на M3U списъци.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари