Linux Mint ще блокира скритото от потребителя инсталиране на snapd

9
1121

Създателите на дистрибуцията Linux Mint заявиха, че в следващата версия Linux Mint 20 ще се разпространява без snap пакети и без snapd. Забранява се и автоматичното инсталиране на snap заедно с другите пакети, които се инсталират чрез APT. При желание, потребителят може ръчно да инсталира snapd, но е забранено неговото автоматично добавяне с други пакети без знанието на потребителя.

Проблемът е, че в Ubuntu 20.04 браузърът Chromium се разпространява единствено като Snap пакет, а в DEB хранилището е поставена препратка и при опит за инсталиране на браузъра в операционната система без запитване и без знанието на потребителя се инсталира snapd. След това се осъществява връзка към каталога Snap Store, зарежда се Snap пакета на Chromium и се стартира скрипт за прехвърляне на текущите настройки от папката $HOME/.config/chromium.

В Linux Mint този променен deb пакет ще бъде заменен с празен пакет, който при инсталирането не извършва никакви действия, а само съобщение откъде може самостоятелно да се вземе Chromium.

Компанията Canonical премина към инсталирането на Chromium във вид само на Snap пакет поради трудната поддръжка на браузъра за всички версии на Ubuntu. Вместо да се тества всеки deb инсталационен файл е достатъчно браузърът да се стартира в изолираната Snap среда, която е еднаква за всички Ubuntu дистрибуции.

Недоволството на Linux Mint е от натрапването на услугата Snap Store и най-вече от загубата на контрол върху пакетите в случай на Snap инсталация. Всичко свързано със Snap става зад затворени врати и Linux Mint общността няма информация какво се случва. И още, Snapd се стартира с root права, което е огромна опасност в случай компрометиране на инфраструктурата.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари