Linux Mint 18 Sarah се очаква да бъде най-добрата Linux дистрибуция за десктоп-компютри

1
278

Създателите на Linux Mint съобщиха в своя официален блог основните промени, които се очакват в следващата версия на тази операционна система, която трябва да излезе през месец юни тази година. В новата дистрибуция ще бъдат включени няколко нови приложения, които се разработват в рамките на инициативата Xapps, която има за цел да унифицира интерфейсите при различните версии на Linux Mint. Ще бъдат представени новия плеър xplayer, текстовия редактор xed, мениджърът на изображения xviewer и програмата за преглед на документи xreader.

 

В Linux Mint 18 Sarah приложенията се създават като независещи от графичните среди и дистрибуции приложения. Пример за това са totem, pluma (които идват от MATE версията на Gedit), eog (Eye of GNOME) и atril (която идва от MATE версията на Evince). Тези приложения и техните прародители и досега се включваха в дистрибуциите и за потребителите новите промени ще са незначителни. Основна задача за създаването на нови базови приложения е унифицирането на интерфейса за различните версии на Linux Mint, използващи графичните среди Cinnamon и MATE.

 

Втората важна промяна е отказът от дистрибуции с вградени кодеци. За зареждането на необходимите кодеци ще бъде предложен опростен интерфейс, който се появява при инсталирането на дистрибуцията и чрез който те ще се изтеглят от Глобалната мрежа. Зареждането на необходимите аудио и видео кодеци може да стане и чрез приложението Welcome (точка Multimedia Codecs) или от основното меню Sound and Video -> Install Multimedia Codecs. Чрез тази стъпка се избягва компилирането на отделни дистрибуции за OEM-производителите.

 

Има промени и в хардуерната поддръжка. Вече се използва Linux 4.4 LTS, има нови драйвери, въведена е поддръжката на дисплеи с висока резолюция (HiDPI) и е включена новата тема Mint-Y, базирана на GTK-темите Arc и Moka. Темата няма да се използва по подразбиране и ще остане познатата от Linux Mint 17 тема Mint-X.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
0 Автори на коментарите
HunteR3 Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
HunteR3
HunteR3

Адски съм хайпнат. Ползвам Linux Mint Rosa и като цяло съм доволен.