Компанията Lockheed Martin, специализирана в разработването на космическа техника и производство на оръжие, сключи договор с ВМС на САЩ, в рамките на който ще разработи и предостави за използване от военноморските сили иновационно лазерно оръжие.

Първият контракт, за който американските военни дават $150 милиона долара, предвижда и опция за увеличаване на тази сума с още $942 милиона, но само ако военните от Пентагона останат удовлетворени от качеството на създаденото от специалистите на Lockheed Martin лазерно оръжие. Лазерната инсталация вече е тествана в полеви условия, като мощната лазерна система е съчетана с оптична система за насочване. Това е системата HELIOS, която може не само да сваля вражеските безпилотни самолети и бързи ракети, но и да потопява неголеми кораби, като и да ослепява противника на големи разстояния.

Първите две военни лазерни оръжейни инсталации са планирани да бъдат монтирани през 2020 година. Първата ще бъде инсталирана на ескадрен миноносец от висок клас, а втората ще бъде подробно тествана в една от военните бази на Ню Мексико с цел допълнително усъвършенстване.

Системата HELIOS се базира на други два проекта на Lockheed Martin. Това са ATHENA – лазерно оръжие с автоматично насочване за поразяване на цели на големи разстояния. Вторият проект е ALADIN (Accelerated Laser Demonstration Initiative), в който се използва 30 KW лазер от ново поколение с оптични влакна.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари