В края на миналата седмица LPP Fusion съобщи за значително достижение в областта на термоядрения синтез.

По време на тестовете са генерирани плазмени йони с енергия 200 килоелектронволта, което съответства на температура почти 2 милиарда градуса по Целзий. На практика е създаден устойчив плазмен облак с температура около 2 милиарда градуса. Към днешен ден, това е абсолютен рекорд.

Рекордът е постигнат чрез двукратно увеличение енергията на плазмата чрез микровълново излъчване във вътрешността на камерата за синтез. Излъчването е необходимо за цялостното изчистване на окисите от повърхността на волфрамовите електроди, които при нагряването си добавят примеси в плазмата, пречещи на реакцията на термоядрения синтез.

Камерата за синтез е модифицирана чрез добавянето на още един източник на микровълново излъчване – магнетрон с мощност 2 KW. Увеличен е и размерът на прозореца, през който излъчването с дължина на вълната 12 сантиметра се подава във вътрешността на камерата. За синхронизацията на двата независими магнетрона е използвано V-образно медно междинно съединение, което по-късно е заменено с алуминиево, осигуряващо възможност за тънка настройка на потоците електромагнитни вълни от двата магнетрона.

Следващите планове са във вакуумната камера FF-1 да бъдат поставени берилиеви електроди, с които ще бъдат подновени експериментите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари