Lucid: „Ние ще изведем електромобилите на ниво недостъпно за Tesla“

33
13454

Производителите на електрическия седан Lucid Air дълго търсиха финансиране и сега изглежда са готови да се изправят срещу Илън Мъск. Компанията възнамерява да предложи достъпен електромобил, който ще има изключително ефективен акумулаторен блок и много бързо зареждане.

Генералният и технически директор на Lucid Пътър Роулинсън даде интервю за Electrek, в което заяви, че компанията е готова да се пребори с Tesla. Lucid още през 2017 година представи седана Lucid Air с цена $60 000. Преди излизането на Tesla Model 3 това бе един нелош избор. Но Lucid не можа да намери пари, с които да финансира своето производство. А към днешен ден евтините електромобили на Илън Мъск са вече по пътищата.

Но в края на 2018 година Lucid получи около $1 милиард от Саудитска Арабия за организиране производството и в началото на месец януари тази година започна да приема предварителни поръчки за закупуване на новите електромобили.

Роулинсън каза, че докато са чакали финансирането, са усъвършенствали технологиите, използвани в техния електромобил, който ще има „ненадминато ниво на ефективност“ и пробег с едно зареждане 400 мили или 640 километра.

Генералният директор на Lucid допълни, че сега приключва строежа на неговия нов завод за електромобили и предстои монтажа на първите поточни линии. В момента компанията подготвя първата партида от 80 електромобила, повечето от които ще се използват в различни изпитания и краш тестове.

Една от най-важните иновации на електромобила Air 2020 е мощната система за зареждане на акумулаторните батерии. Tesla използва мощност от 400 KW, Porsche Taycan – 800 KW, а Lucid Air – 900 KW. Това дава възможност за използването на мощен акумулаторен блок, с който пробегът на електромобила Lucid Air достига 400 мили (640 километра).

Да си припомним, че наскоро Илън Мъск съобщи, че след следващото обновяване електромобилът Model S също ще може да изминава 400 мили с едно зареждане.

Роулинсън каза още, че Lucid Air ще бъде абсолютен лидер в ефективността и неговият електромобил с 1 KWh енергия ще може да измине 4-5 километра. Той подчерта, че Tesla не разполага с подобни технологии и познания, а тази иновация на Lucid ще изведе електромобилите на ново ниво. Ръководителят на Lucid добави, че благодарение на много високата ефективност, в новата версия на Air вече не е необходим големият акумулаторен блок с капацитет 130 KWh, който бе анонсиран през 2017 година.

Техническият и генерален директор на Lucid съобщи още, че електродвигателят, който се използва в Air е уникален: той дава така желаните 1000 конски сили и при това е толкова компактен, че един човек може да го вдигне и носи с голи ръце.

Но с иновациите е нараснала и цената на този електромобил и сега Lucid Air струва $100 000 и нагоре.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
33 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари