MacBook Pro 16: кънтящи говорители и дефекти в екраните

5
715

Новият 16-инчов MacBook Pro на Apple определено е устройство, което събра доста блясък и безпрецедентно е един от най-интересните обекти в светлините на прожекторите на технологичната сцена.

Това е най-големият лаптоп, който някога сме виждали от Apple и несъмнено предлага наистина поразителни технически параметри и мощност, изключително висококачествена конструкция и екран.

Но не всичко е толкова съвършено. В някои случаи, блясъкът на лаптопа изчезва – потребители съобщават, че са се сблъскали с различни катастрофални дефекти в новите устройства – от кънтящи и изкривяващи звука говорители до дефекти в дисплеите.

Apple Insider изтъкна предполагаемите недостатъци в аудиото на новите лаптопи, като някои собственици на впечатляващата работна станция съобщават, че чуват пищящи или тракащи звуци от говорителите на техните нови 16-инчовия MacBook Pro устройства.

Това не е първият път, в който чуваме за проблеми с тазгодишните премиум лаптопи от най-висок клас на Apple. Можете да си припомните как чухме подобни оплаквания от пукащи звуци във високоговорителите на миналогодишните MacBook Pro 2018, които се наблюдаваха както в 13-инчовите, така и в 15-инчовите модели. Подобни проблеми са съобщени и в някои от устройствата на компанията, емисирани на пазара през годините 2017 и 2016, като отново MacBook Pro са главните засегнати устройства от дефектите.

Кога се среща?

При това последно превъплащение на проблема той се наблюдава при възпроизвеждане на музика или видео със звук. Ако спрете и дадете възпроизвеждането на пауза и след това преминете към друга част – или затворите медийното приложение, получавате странно шумолене или щракане от говорителите на лаптопа, което може да варира в силата и продължителността си. И това не е особено приятно, особено като се има предвид колко сериозна е цената на този премиум лаптоп. Ползвателите на проблемните бройки определено са разорачовани.

Както в предишните случаи, когато виждаме подобен „гремлин“ в лаптопите (и други устройства на Apple), изглежда няма съгласуваност за това в какви точно ситуации се наблюдава проблема, нито има единодушно становище какво точно го поражда. Все още случаите са малко и няма много страдащите от тези бъгове.

Това, което със сигурност се знае до момента е, че проблемът действително съществува и е потвърден – със сигурност засяга някои от тазгодишнитемодели на марката и вече има различни доклади в Reddit, в които дори се споменава, че проблемът се наблюдава и в демо бройки на устройствата, които се намират в официалните магазини на Apple.

Каква е причината?

Има различни теории за това какъв може да е причинителя на проблема, като някои дори смятат, че причината може да е Final Cut Pro X 10.4.7 – премиум софутер на Apple за обработка на видео съдържание.

Що се отнася до възможните решения, предположения включват стартиране на видеоклиповете, гледани в YouTube в нов раздел на браузъра и след това преминаване към друга страница или раздел – според някои това моментно коригира проблема или поне той не е чак толкова осезаем. Други разясняват, че са успели да замаскират дефекта като отворят плеъра QuickTime и след това навигират до File > New Audio Record и стартират гласов запис – според мнозина, това също кара проблема да изчезне, макар и за известно време.

Към момента Apple разследва дали Final Cut Pro X причинява този проблем, а в друга тема във форума Reddit се посочва, че Apple отдавна са наясно със съществуването на този проблем и там той бива определен като „софтуерен проектантски недостатък“ и се съобщава, че компанията работи върху софтуерното му отстраняване.

Така че изглежда за потребителите на лаптопите MacBook Pro 16 инча няма реални притеснения – най-добре е да изчакат известно време от компанията да пуснат софтуерна актуализация, която да реши проблема или нова версия на Final Cut Pro X, ако действително проблемът се корени в него, или на самата операционна система MacOS.

Призрачен дисплей

Що се отнася до проблемите с дисплеите на новите MacBook Pro, тук потребителите съобщават, че наблюдават известния и неприятен „призрачен ефект“.

Потребител в пост в Reddit твърди: „Когато използвате стартовия панел и се движите между приложенията, изглежда дисплеят има призрачен характер – той не преминава плавно между всеки прозорец и всеки таб от приложенията. Също така се забелязва като като затруднение при скролването на текст – шрифтът става размазан, докато не спрете да скролвате. Някой друг забелязал ти е такова нещо изобщо? Използвам най-новия 16-инчов MacBook Pro и съм наистина изненадан.“

Малко по-късно проблемът се потвърждава като действително съществуващ, тъй като друг потребител споделя: „И аз забелязах това. Доста очевиден проблем, особено когато сравних моя 16-инчов MacBook Pro с по-стария ми 15-инчов лаптоп от средата на 2015 г. Опитвам се да избегна посещения в Apple Store и да не търся гаранционно обслужване за дефекта, като преди това се опитвам да разбера дали проблемът е единичен и е само в моята бройка или е масов“.

Някои хора посочват, че всеки, който страда от този проблем, трябва да се увери, дали дисплеят му е настроен на 60Hz честота на опресняване, тъй като същата може да бъде променяна от настройките на дисплея. Според коментарите в Reddit обаче, затруднението се среща и при хора, които използват лаптопите си на 60Hz честота.

Някои дори предполагат, че новият екран на 16-инчовия MacBook Pro може да бъде виновен. Отговорът на този форум на Mac Rumors публикува теорията: „16-те“ работят нов панел, който поддържа многократни скорости на опресняване. Призрачният определено е по-лош от предишните години. Независимо дали ви притеснява, зависи от вашата чувствителност. „

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Даниел
Даниел

Е нищо де, поне не са скъпи, преглъща се :))))))))

Aperture
Aperture

„Това е най-големият лаптоп, който някога сме виждали от Apple“
Преди години имах MacBook Pro 17″. Като че ли 17 е по-голямо от 16.

Георги
Георги

Не че нещо ама само при техни продукти ли се срещат дефекти ? за един преател питам 😀

Георги
Георги

6 даунвоута от бесни китайци хихих

Бахти
Бахти

Надценени нагризани боклуци.