MacBook Touch Bar: Какво представлява тъчскрийн лентата на MacBook Pro?

5
698

Touch Bar е малък тъчскрийн, който се намира над клавиатурата на MacBook Pro лаптопите. За първи път се появява през 2016 година. Към момента се предлага на моделите с размер на екрана от 13 и 15 инча. Идеята е той да бъде заместител на реда с функционалните бутони – от F1 до F12, които са стандарт.

Освен това обаче, Touch Bar предлага немалък набор от опции и инструменти, които се променят в зависимост от това, което вършим на машината.

Как се използва MacBook Touch Bar?

Активира се чрез докосване. Може да регистрира жестове като потупване, плъзване и всичко подобно. Чрез тези жестове можем да променяме яркостта и силата на звука, да активираме Siri, да получаваме достъп до стандартните функционални бутони и още много.

Ако например проверяваме своята поща, на лентата ще се появят бутони за отговор или отбелязване на имейл. В приложенията за редактиране на снимки ще можем да правим доста от дейностите чрез движения по екранчето – като например изрязване. При отваряне на калкулатора, там ще се появят стандартните символи за умножаване, деление, събиране и изваждане.

На една от страниците за поддръжка на Apple виждаме, че при избиране на файл във Finder се появяват бутони за споделяне и предварителен преглед. Когато разглеждаме снимка във Photos приложението, виждаме бутони за завъртане на снимките и бърза навигация между тях.

Голямо предимство на Touch Bar са възможностите за персонализация на бутоните

Можем да накараме бутоните да извършват често използвани опции в приложения, с които работим. За да получим достъп до настройките на Touch Bar, трябва да отворим System preferences (Системни предпочитания), да изберем Keyboard (Клавиатура) и подменюто Keyboard (Клавиатура). Сега пред нас ще се появи списък с различните опции за персонализация, където трябва да оставим творчеството ни да се разгърне.

Ако нещо се появи на тъчскрийн лентата, което искаме да запазим за по-късно, можем да направим скрийншот само на нея.

Лентата за контрол

Бутоните са разположени в центъра на Touch Bar и се променят в зависимост от приложението, което е отворено. От дясната страна се намира така наречената лента за контрол (Control strip). Тя не се променя. Тук ще намерите бутон за активация на гласовия асистент Siri, както и такива за настройка на яркостта и звука. За да разширим тази лента трябва да натиснем върху бутона със стрелка, която сочи наляво.

В този разширен изглед има бутони за настройка на яркостта на подсветката на клавиатурата, контроли за видео и аудио (пауза, възпроизвеждане, връщане назад, превъртане напред) и други подобни.

Добрите стари функционални бутони

Няма как да минем без тях, не случайно се намират на всяка клавиатура. За да получите достъп, трябва да задържите Fn клавиша или клавиша с глобус. Ако това не проработи, отивате в настройките на предпочитанията и включвате опцията.

За финал ще припомня, че властите в САЩ забраняват използването на TouchBar, именно заради някои възможности, които той предоставя. Може да прочетете повече тук.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари