fbpx
0.3 C
София

Magic3D на Nvidia може да генерира 3D модели от текст, благодарение на Изкуствен интелект

Най-четени

Новият AI има за цел да демократизира създаването на 3D съдържание, без да са необходими умения за моделиране.

Изследователи от Nvidia обявиха Magic3D, AI модел, който може да генерира 3D модели от текстови описания. След въвеждане на текст като „Синя отровна жаба, седяща на водна лилия“, Magic3D генерира 3D модел в мрежа, пълен с цветна текстура, за около 40 минути. С модификации, полученият модел може да се използва във видео игри или CGI арт сцени.

В своята академична статия Nvidia рамкира Magic3D като отговор на DreamFusion, текст към 3D модел, който изследователите на Google обявиха през септември. Подобно на начина, по който DreamFusion използва модел текст-към-изображение, за да генерира 2D изображение, което след това се оптимизира в обемни NeRF (поле на невронно излъчване) данни, Magic3D използва двуетапен процес, който взема груб модел, генериран в ниска резолюция, и го оптимизира към по-висока. Според авторите на статията полученият метод Magic3D може да генерира 3D обекти два пъти по-бързо от DreamFusion.

Magic3D може също така да извършва бързо базирано редактиране на 3D мрежи. При 3D модел с ниска разделителна способност и базова настройка е възможно да се промените текста, за да се модифицира и полученият модел. Също така, авторите демонстрират запазване на един и същ обект през няколко поколения (концепция, често наричана кохерентност) и прилагане на стила на 2D изображение (като кубистична картина) към 3D модел.

Възможността да се генерира 3D от текст изглежда като естествена еволюция в днешните дифузионни модели, които използват невронни мрежи за синтезиране на ново съдържание след интензивно обучение върху набор от данни. Само през 2022 г. станахме свидетели на появата на способни модели за текст към изображение като DALL-E и Stable Diffusion, и елементарни генератори за текст към видео от Google и Meta.

Google също така дебютира гореспоменатия модел за преобразуване на текст в 3D DreamFusion преди два месеца и оттогава хората са адаптирали подобни техники за работа като модел с отворен код, базиран на Stable Diffusion.

Що се отнася до Magic3D, изследователите зад него се надяват, че ще позволи на всеки да създава 3D модели без необходимост от специално обучение. Веднъж усъвършенствана, получената технология може да ускори разработката на видеоигри (и VR) и може би в крайна сметка да намери приложения в специални ефекти за филми и телевизия. Почти в края на статията си те пишат:

„Надяваме се с Magic3D да можем да демократизираме 3D синтеза и да отворим креативността на всеки при създаването на 3D съдържание.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини