Ерата на черно-белите рентгенови снимки продължи твърде дълго. Новозеландската компания Mars Bioimaging създаде първия скенер, показващ пълноцветни триизмерни изображения на костите, липидите и меките тъкани.

В стандартния рентгенов апарат лъчите преминават през тъканите, а след това се измерва тяхната интензивност. По-плътните елементи, като например костите, изглеждат светли и се открояват на общия монохромен фон. Mars Bioimaging нарича своята технология „спектрална компютърна томография“: с помощта на сензор се измерва коефициентът на затихване на различните дължини на рентгеновите лъчи, когато са преминали през различните тъкани.

Използват се и специални компютърни алгоритми, които помагат при генерирането на триизмерното изображение. Съвсем ясно и детайлно се виждат мускулите, костите, течностите, мазнините и маркерите на различните заболявания.

Изданието New Atlas сподели, че крайното изображение изглежда така, сякаш някой е изградил от фина глина всичките вътрешности на тялото.

Сърцето на новия скенер е чипът Medipix3. Той разпознава всяка частица, попаднала върху който и да е пиксел на сензора. Medipix3 първоначално е разработен за ЦЕРН за Големия Адронен Колайдер. Неговата по-малка версия вече изгражда детайлно 3D изображение на всички органи в тялото и успешно разкрива заболяванията.

Клиничните изследвания на новия рентген започват в края на лятото. Той е инсталиран в ортопедичното и ревматологичното отделение на голяма новозеландска болница. Уредът ще се използва в ежедневната работа с пациенти.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Аз_де Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Аз_де
Аз_де

Екстра, само си оправете заглавието, да не се излагаме пред орталъка: Марс създаде първиЯ – без пълен член.