MasterCard: Българските картодържатели оценяват предимствата на безконтактните плащания

0
23

Както може би знаете, ако следите Kaldata редовно, MasterCard е една от компаниите с най-много нововъведения, касаещи електронните разплащания. Посредством нови технологични решения, разработени в Master Card Lab, който имахме възможност да посетим преди два месеца, днес компанията предлага различни иновации, които навлизат поетапно на пазара ни. Тези интересни случки бяга повод да потърсим интервю с Артур Туремка, който е Генерален мениджър на MasterCard за региона на Балканите – за Албания, България, Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора и Сърбия. Вижте какво ни отговори той:

Наскоро MasterCard обяви своя интерес за съвместна работа с Facebook и Twitter за изграждане на разплащателни услуги. Бихте ли ни разказали повече по този въпрос? Кога можем да го видим реализирано?

През април в Сан Франциско Facebook бе домакин на F8 – годишната си конференция за разработчици и използва това събитие, за да отговори на интереса към токенизацията на плащанията. По време на конференцията беше обсъдено постоянното сътрудничество с най-големите мрежи за разплащания, включително MasterCard, за тестване на токенизацията. Facebook използва услугата MasterCard Digital Enablement Service (MDES), за осигуряване на безопасна и сигурна платформа за търговия на потребителите в приложението им. Те ще могат да си взаимодействат директно с участващите в платформата продавачи/рекламодатели, за да извършат своята покупка, без да се налага да напускат Facebook.

MasterCard продължава да дава възможност на притежателите на нашите карти да плащат когато, където и както пожелаят, на платформите по техен избор. С нарастването на потребителската база на социалната медия и преминаването на границата от 2 млрд. души в световен мащаб, съществува огромна възможност за вграждане на сигурно пазаруване в ежедневното взаимодействие между потребителите на Facebook.

От стартирането на платформата ни MDES през 2014 г., милиони картови сметки MasterCard бяха токенизирани за използване в популярни цифрови платежни услуги. Това съобщение даде тласък на дигиталната стратегия на MasterCard и помага за разширяване на обхвата на тези сметки до платформата за социална търговия. С развитието на нашата индустрия, MasterCard ще продължи да предоставя безопасни, прости, интуитивни платформи и решения, които дават възможност на партньорите ни да осигуряват подобрено потребителско изживяване.

Как виждате бъдещето на мобилните разплащания в региона, най-вече в България?

Днес сме свидетели на това, че мобилните устройства заемат все по-важна роля в живота на хората по целия свят. Потребителите стават все по-активни както в електронната търговия, така и в мобилните разплащания, с помощта на функциите на мобилните си телефони. Ползвателите на смартфони се очаква да нараснат до 2,6 милиарда в световен мащаб до 2018 г., а според Джунипър Рисърч, до 2019 г. ползвателите на мобилни телефони и таблети ще са започнали да извършват почти 200 милиарда трансакции, свързани с мобилна търговия, на година. Въвеждането на мобилните плащания от ПИБ и MasterCard е важен крайъгълен камък за платежната индустрия в България, тъй като това наистина иновативно решение ще даде възможност на потребителите да извършват сигурни безконтактни плащания с мобилен телефон. Според нашето изследване MasterIndex 2015, 66% от картодържателите биха искали да извършват мобилни разплащания, което означава, че българските потребители имат готовност и желание да възприемат такава технология. ПИБ става първата банка в България, която предлага технологията на MasterCard за емулация на карта (HCE). Този нов метод на плащане разчита на спецификацията на MasterCard за плащания, базирани на облака (MCBP), която гарантира високи стандарти за сигурност. Тази спецификация създава основа за бързо глобално внедряване на мобилни платежни услуги. Подходът опростява и ускорява процеса на внедряване на безконтактни мобилни предложения.

Плащане със селфи? Знаем, че тази реализирана от вас технология вече работи на някои пазари, какви са очакванията ви за нея?

През август 2015 г. обявихме старта на 2 пилотни проекта на MasterCard за Проверка на самоличността – с банка ICS в Холандия и с First Tech Federal Credit Union в САЩ. В Холандия 750 клиенти на една банка-издател бяха помолени да потвърдят самоличността си по време на реални онлайн трансакции. За периода на пилотния проект се поддържаха широка гама мобилни устройства, а участниците бяха разпознавани или по лице или с пръстови отпечатъци. След пилотния проект повечето потребители биха се радвали да продължат да използват разпознаване с пръстов отпечатък (93%) и с лице (77%) за извършване на плащане. Девет от десет участници определено биха искали да заменят паролата си с биометрична идентификация. 75% от потребителите са убедени, че биометричните плащания ще намалят измамите.

 

В САЩ 200 служители от First Tech Federal Credit Union верифицираха самоличността си по време на симулирани онлайн трансакции. Подобно на пилотния проект в Холандия, се поддържаше голям избор от мобилни устройства, а участниците имаха възможност да бъдат разпознати по лице или чрез пръстови отпечатъци. Трансакциите бяха симулирани, но всички тествали допринесоха за цялостното ни разбиране за биометричните данни.

Приложението на MasterCard Identity Check ще станe достъпно това лято в САЩ, Канада и Великобритания. Това решение предлага по-голямо спокойствие и доверие в онлайн пазаруването, тъй като е по-лесен и безопасни начин на плащане.

Това ли е бъдещето на идентификацията, или по-скоро ще видим комбинация от това с парола или друга биометрична технология?

Отчитаме, че с Интернет на нещата, все повече устройства ще станат устройства за търговия, така че нашата цел е да гарантираме, че всички те са сигурни устройства за търговия. Като насърчаваме всички новатори да вграждат механизми за безопасност и сигурност още от самото начало, можем по-добре да отговорим на предизвикателството, което представляват потенциалните измами.

Хората готови ли са за това?

Нашето изследване показва, че различните демографски групи предпочитат различни биометрични режими (пръстов отпечатък или пък лицева биометрия), но почти никой не харесва пароли. Осъзнаваме, че различните хора имат различни предпочитания и затова с нашето решение се стремим да дадем възможност за индивидуален избор.

Безконтактните карти са все по-популярни в България – това ли е пътят към по-активното въвеждане и възприемане мобилни разплащания през смартфон?

Българските картодържатели оценяват предимствата на безконтактните плащания, сочи изследването MasterIndex 2015. Мнозинството от потребителите определя бързината като най-голямо предимство на безконтактните плащания (93%). Да, безконтактните карти са важни, но всяко свързан устройство има потенциала да се превърне в търговско устройство за изпращане и получаване на плащания.

Всъщност наскоро Fibank (Първа инвестиционна банка) и MasterCard стартирахме иновативна платформа за плащания с мобилен телефон, позволяваща на клиентите да използват своите смартфони, поддържащи NFC технология, за бързо и сигурно средство за разплащане на всички терминали с безконтактна функция, които приемат MasterCard. Подобна платформа за дигитални плащания се предлага за първи път в България и на Балканите.

Новият метод на плащане разчита на спецификацията Cloud-Based Payments на MasterCard (MCBP), която гарантира най-високите стандарти за сигурност. MasterCard Cloud Based Payments полага основите за бързо глобално навлизане на дигиталните платежни услуги. Подходът опростява и ускорява процеса на внедряване на безконтактните мобилни предложения.

В 22 страни в Европа имаме почти 100 активни търговски и пилотни проекти за мобилни безконтактни плащания.

Бихте ли ни казали какъв процент от трансакциите, които правите в България са безконтактни?

Нашата технология за безконтактни плащания е активна в България от декември 2010 г. и оттогава продължава да се развива на пазара.

По-конкретно бих цитирал няколко цифри от нашия партньор УниКредит Булбанк, тъй като те са най-голямата банка издател у нас. Анализите на Банката показват, че вече близо 2 години броят на безконтактните разплащания расте средно с по 13% всеки месец, а обемът – с 15%. Това ефективно значи, че за последната година броят транзакции се е увеличил 5.3 пъти, а обема – 6.4 пъти.

Също така най-големите търговци са вече оборудвани с ПОС терминали, които приемат безконтактни плащания. Това са представители на модерната търговия, бензиностанции, магазини за техника и пр.

Правите много съвместни кампании за популяризирането на цифровите технологии и дигиталните разплащания в България? Дават ли резултат? Къде е нашият пазар спрямо останалите европейски пазари?

В MasterCard знаем, че ползите от електронните разплащания далеч надхвърлят тези на плащанията в брой и чрез нашите кампании се стремим да дадем на хората по-добър начин на плащане и познания как да бъдат част от световната икономика, така че се надяваме усилията ни в тази посока да дават резултати. Според данните от MasterIndex 60% от анкетираните казват, че предпочитат да плащат с карта за сума над 25 лв., в сравнение с 43,8% за 2014 г., а картовите плащания за онлайн пазаруване достигнаха 68% през 2015 г., в сравнение с 42% за 2014 г.

В резултат на много ползотворното ни партньорство с такситата Йелоу, на техните автомобили бяха осигурени мобилни ПОС терминали, които да предоставят възможност на потребителите за гъвкавост при плащането, по-голям избор и контрол. Също така партньорството ни с TaxiStars – мобилно приложение за онлайн поръчка и плащане на такси – предлага на българския потребител начин да следи своите финанси по-внимателно. Кампаниите ни по платформата „Безценно“, като филмовия фестивал в Кан и Шампионската лига, също свързват плащането със страстта на хората в различни области.

Непрекъснато създаваме различни кампании, за да покажем как безкасовите плащания помагат на хората да подобрят живота си, като улесняват ежедневните дейности. Нещо повече – сега е по-лесно и да помогнеш например, тъй като електронните плащания улесняват притежателите на карти MasterCard за извършването на дарение с ежедневните им покупки. В момента имаме кампания с Технополис, която ще продължи до 15-и май, за финансиране на новооткрития Център за деца с аутизъм в Пловдив на фондация „И аз мога“ (I Can Too).

Бихте ли споделили с нас повече информация за партньорството на MasterCard и Giesecke & Devrient (G&D)? Как то ще повлияе на крайните потребители?

MasterCard и Giesecke & Devrient (G&D) обявиха партньорството си, което ще обедини платформата MasterCard Digital Enablement Service (MDES) и решението на G&D Convego CloudPay, което ще позволи на банките-издатели на карти да работят директно с G&D за внедряване на стандартната за бранша технология за токенизация за облачни безконтактни портфейли на смартфони, с емулация на карти, издадени от тях.

G&D става първата компания от трета страна, която предлага услугата MDES токeнизация на банките-издатели на карти.

Партньорството позволява на G&D да заявява токени за плащане чрез MDES, което дава възможност на банките-издатели на карти MasterCard сигурно да дигитализират токени в облачните банкови портфейли, управлявани от G&D, и осигурява на потребителите достъп до дигитални разплащания, предоставяни директно от банките-издатели на техните карти – така, те се възползват от по-сигурния начин на плащане.

Доколко безопасна е технологията на плащанията през смартфон? Това може би е най-голямото притеснение на хората.

Безопасността и сигурността на ежедневните плащания са в основата на бизнеса на MasterCard. Разбираме, че за потребителите безопасността и сигурността на плащанията са ключов приоритет и постоянно работим за това да осигурим безопасността на плащанията и данните, свързани с тях, където и да се извършват. Няма просто решение за борба с измамите, поради което използваме множество нива на сигурност. Нашите технологии, процеси и експертни познания ни позволяват да предотвратяваме, разкриваме и решаваме заплахи.

Има 3 различни модела за осъществяване на мобилни разплащания и потребителите да плащат безконтактно с мобилния си телефон: картовите данни да се намират в SIM картата; картовите данни да се намират на вградения елемент за сигурност; картовите данни да се намират в облака – софтуерно решение, използващо технология за емулация на карта, известна като облачни плащания от MasterCard.

MasterCard изгражда основата, за да направи възможни мобилните плащания по целия свят, като работи върху това потребителите да могат да използват картите си когато, където и както пожелаят. Тези услуги се поддържат от MDES.

Това е хоствана услуга за банки-издатели на карти, която позволява безопасно извършване на покупки или плащания по цифров път на свързаните устройства. Така генерираните трансакции са защитени от нашата най-модерна технология за сигурност, независимо дали са направени в магазина, в приложение или онлайн. MDES дигитализира картовите ви данни в телефона, така че да можете да използвате всяка от платежните си карти за пазаруване в магазин, онлайн или в приложение. Когато плащате, MDES трансформира номера на картата ви в токен (уникален за всяко устройство), за по-сигурни плащания.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за